Vill du bli en riktigt bra fotbollsspelare? Då är steg 1: Börja med att flytta från Västvärmland! Det sa faktiskt Kenneth Nordling till mig redan när jag var 16 år och spelade mycket fotboll. Tänk om man hade visst hur rätt han hade då! Då kanske man hade blivit bättre än man va när man va 16. Nu blev det aldrig så, men massor av erfarenhet har man samlat på sig både från fotbollsplanen och massor med andra idrotter. Kunskap som hade varit ovärdelig då man enbart spelade fotboll.

Dock är det en alltför lätt lösning på problemet att bara flytta ifrån Arvika för att bli en bättre fotbollsspelare. Talangerna finns. I massor. Det har det alltid gjort men få vill/kan/vet inte hur man blir bättre om man väljer att stanna kvar. Tills spelare är ca 18-19 år utvecklas dessa ganska bra. Sedan händer något, de stannar i utvecklingen eller slutar spela helt. Se ex juniorallsvenska 86 laget i Arvika Fotboll som jag följde en del eftersom en nära släkting spelade där. De slog Degerfors IF i junior-DM finalen med 3-0. Ett par år senare hade Degerfors från samma lag vaskat fram flera allsvenska och div 1 spelare. Från Arvikas forna juniorlag som egentligen hade större förutsättningar eftersom de var mer träningsbara hade de flesta slutat eller den/de som ville satsa flyttat. Dock kunde man se många av dessa individer i festvimmlet på Arvikas gator allt för ofta. Tråkig utveckling.

Finns inte den träningskultur som skapar riktigt bra spelare här. Paul Olausson försöker i AF att få in det tänket som krävs för att få fler att lägga ner den tid som krävs för att bli bättre än nivå 6. Alltså kom ihåg att Arvika spelar på nivå 6, serien kallas för div 4. När det gäller Paul och AF så anser jag att det inte finns en mer lämpad person för uppgiften att skapa en bättre fotbollskultur i västvärmland, dock bör han vara noga med att förankra dessa ideér hos så många som möjligt så att det inte uppstår några meningsskilj- aktigheter i dessa frågor. Alltså att samtliga jobbar mot samma mål. Där tror jag det finns mkt att jobba på då många helt enkelt inte vet vad som krävs för att bli bättre.

Så hur gör du nu för att bli bättre fotbollspelare om du ändå vill bo kvar i Arvika kommun?

Alla möjligheter finns eftersom året runt går det att bedriva bra fotbollsträning med tanke på inomhushall, sporthall och atletklubb mm. I materialväg finns alltså allt tillrättalagt. Förutsättningarna finns för att bli elitspelare. Så där hittar man inga som helst problem. Träningsmöjligheterna är enorma.

Prio 1: Inställning till idrotten: Idrott är friskvård och hälsa. Väl investerad tid alltså. Du har bara allt att vinna på att satsa mer än andra. Jobba med din inställning. Stå upp för dig själv och bryt cirkeln lagidrotterna i Arvika har skapat runt sig själva. Vad vill jag uppnå? Sätt upp målbilder! Se möjligheterna och inga hinder. Du behöver ex inte dricka massa alkohol varje helg för att dina lagkamrater gör det. Du kan gå och träna extrapass utan att dina lagkamrater är med. Säger dom något negativt om detta bry dig inte utan följ din målbild. Skapa dig en positiv självbild och våga vara annorlunda.

Prio 2: Tag hjälp av andra idrotter: Ett måste när du bor i Arvika eftersom ingen fotbollsspelare eller fotbollstränare vet vad som krävs på en högre nivå rent fysiskt.. Vad går fotboll ut på? Göra mål såklart! Men mer då? Springa, fort som ögat i en match som pågår i 90 minuter. De bästa fotbollsspelarna i världen är enorma sprintlöpare och dessutom uthålliga. Kanske framförallt där du märker skillnaden när du jämför allsvenskan med de riktigt stora ligorna. De är riktigt vältränade och håller en hel match.

Vilka tar jag hjälp av då? Det finns ett antal individuella idrottarer som satsar mkt och hårt i idrotter som kräver bra löpegenskaper (nästan all friidrott, orientering, triathleter, skidåkare springer också en massa) så där finns det kunskap i massor att hämta. Undvik dock dessa träningsmetoder om du vill bli snabb på planen.

*Thaiboxning – slöseri med träningstid och ger liten träningseffekt för just fotbollspelare.

*Spinning- du cyklar inte efter bollen, inte i normala fall. Dock kanske vissa behöver en cykel för att hänga mer.

*Myrlöpning – sällan planen är så mjuk som en blöt myr.

*Grusgrop – spelar du någonsín på en sådan plan längre? Eller är det gräsytor som är lättlöpta..

Kort sagt, det gäller alltså att göra löpningen så fotbollsanpassad som möjligt. Dock bör sägas att den träning jag marknadsförde som ej optimal ovan är bättre än ingen träning. Hur ser då optimal träning ut för en fotbollsspelare? Inte är det 12 km 2ggr i veckan som är det som krävs för att springa fort i snabba 10-40 meters accelarationer i 90 minuter. Det viktiga är alltså att det du tränar fyller en funktion i just fotbollens fysiska kravprofil. Löpskolning och sprintträning + uthållighetsträning mestadels i form av kort intervallträning är guld värt för en fotbollspelare. Styrketräning med huvudinriktning på maxstyrketräning och stabilitetsträning. Teknikträning med boll i massor. Det kan man aldrig träna för mycket av. Använd boll i uppvärmning även inför övningar utan boll mm. I fotboll finns möjligheterna till otroligt varierande och rolig träning.

Vilken är då den fysiska kravprofilen i fotboll? Ett enkelt exempel: 90 min speltid, 100 ruscher, 30-40 närkamper. 20-30 hopp situationer, plus helt andra tekniska-taktiska krav. Även innebandy, handboll och basket är idrotter som kräver löpstyrka och då kan man inte köra simning eller spinning som uppbyggnadsträning.

Prio 3: Genomförande: Gå inför din uppgift och kämpa. Om någon går längst fram och visar vägen för hur man blir bättre, starkare och en klart vassare fotbollspelare följer flera efter och det skapar en positiv och god cirkel. Har ni ex lagfest, kom ihåg att man kan ha kul utan alkohol. Visa att du klarar det och fler kommer att följa ditt exempel. Sätt upp en plan för ett bra genomförande av träningen. Planera enskilda träningspass och hur du ska lägga upp planeringen på längre sikt. Tag hjälp av någon om du tycker det är alltför svårt. Huvudsaken är att du analyserar hur du ska göra för att bli bättre.

Sammanfattning: Det kommer bli jobbigt att bryta upp från din nuvarande träningsstatus men med hårt jobb kommer resultaten och självförtroendet som gör dig till en mycket bättre fotbollsspelare. Snart kommer du inte tycka hårdare träning är särkillt jobbigt utan enbart rolig och utvecklande. På sikt kommer fler att ta efter ditt exempel och börja träna hårdare och mer målinriktat vilket skapar en bra fotbollskultur. Möjligheten finns för att exempelvis Arvika fotboll skulle kunna ha åtminstonde ett div 1 lag. Det gäller greppa chansen och ta den.

Utförligare info eller frågor ang det jag skrivit ovan, maila mig gärna på: gavert_@hotmail.com