I fredags så drog jag, Maria och farsan upp till Danshallmyren för skidåkning. Detta ligger några mil ovanför norra delen av Bogen/Gunnarskog på väg mot Lekvattnet. Misstänkte att det fanns en del snö däruppe eftersom det finns mellan 50-60cm på Hovfjället och jag hade rätt. Det var ca en halv meter snö. I närheten ligger Rabbakkebergs skidspårområde och Ormhöjden som kanske är mer känt för allmänheten. Danshallmyren är naturreservat med ett variationsrikt vidsträckt myrområde. Detta är på hela 543 hektar. Här finns många typer av myrmarker och naturskogsholmar och är ett säreget större myrkomplex i länet. Här trivs flera arter som är beroende av större naturskogsområden för sin överlevnad som hänglavar, vedsvampar, tjäder, lavskrika och slaguggla. Området blev naturreservat 2001 är av riksintresse för naturvården och ingår i nätverket Natura 2000 precis som delar av Byamossarna. Tillsammans med närbeläget norskt naturskyddat område ( Saerkilamp) omfattar de båda ett svensk-norskt ”vildmarksområde” på 1000 ha där arterna kan utvecklas i egen takt. Under vintern passerar skoterled och skidspår över myrmarkerna längs markerade vinterleder. I området finns en raststuga. På bilderna nedan så ser ni en Bergsluttning. I februari 1943 störtar ett tyskt flygplan på denna bergssluttning. Detta måste antagligen ha satt skräck i traktens invånare..

Blog Image

Planen med vår lilla utflykt var att ”testköra” lite ny utrustning och få en fin tur. Tyvärr var inte vädret på topp vilket kunde ha gjort turen till en kanontur men helt klart var det ok för en liten minitur. Turskidorna funkade bra. Dock blir glidet lidande med fellelåssystemet. Kanon uppför men det bromsar rätt bra utför. Jetboil köket var helt suveränt för att koka vatten. Helt kanon, rekomenderas verkligen.