Vilken härlig sommarkväll. Totalt 7 medaljer till Västvärmlands OK. Själv har jag aldrig varit så glad åt en DM-medalj som denna.

I hududklasserna blev det en bronsmedalj genom min kära Maria i D 21 och I H21 blev jag silvermedaljör bakom suveränen Jonas Leandersson. Visste innan att chansen fanns för en medalj. Chansen att rå på Jonas visste jag dock var liten då jag skulle behöva överträffa mig själv och ta alla kontroller klockrent samtidigt som löpfarten behöver va mkt hög. Efter Jonas såg jag dock att det fanns en möjlighet även om jag gjorde några mindre misstag. Antog att Fredrik Nordström som gjort bla. 2.40 i Marathon skulle bli vass, han är också en betydligt säkrare orienterare än mig. Det ska sägas att samtliga i fältet är duktigare på själva orienteringsförmågan än mig så jag slog ur underläge ändock kallade speakern mig bland förhandsfavoriterna då de sett att farten har funnits på tidigare sprint-DM. (Hade fart för seger ifjol men gjorde några grova misstag efter halva banan ifjol så jag blev 9:a istället)

Nämnas bör att Jonas Leandersson har två färska SM-guld från sprint och natt tidigare i våras (Juniorklassen) och är god för ca 15 minuter på 5 km, kanske även under. Smidig som en vessla i skogen också. Blog Image

Start. Startpunkt 100 meter. Loppet började med en lite längre vägsträcka till första kontrollen. Där hinner jag titta på vad som händer senare på banan så det känns bra att se att det verkar inte allt för svårt. Ser egentligen ganska lätt ut. Dyker in på stigen från vägen 50 meter före första och får själva kontrollpunkten, en jordkällare men ser ingen skärm, snurrar runt några gånger men finner ingen skärm. Paniken börjar sprida sig. Tänker: – Fan ska jag lägga bort allt på första kontrollen redan. Tar säkert nästan 1 minut men då får jag se skärmen nere i en liten grop strax före jordkällaren. Stämplar och rusar iväg så brännässlorna flyger. Tvekar lite vid ingången till 2:an men får den. Till 3:an flyter det på även om jag läser onödigt mkt. 4:an spikar jag. 5:an rusar jag förbi. En kortsträcka. Kastar mig ner till bäckkröken och stämplar. Rusar ut, mosar förbi Andreas ( H35:a VVOK) på väg ut ur skogspartiet på väg mot 6:an. Drar onödigt ner rätt i en myr och fastnar lite. Upp på vägen. Blöt som en katt, läser, läser kartan som en galning. Inte gjort något stort fel ännu. Förutom 1:an då. Tar 6:an bra. In i ett skogsparti till 7:an igen. Missar den lilla fliken på blötan. Kastar runt – får den. Springer nästan ikapp han som startat en minut innan på väg mot 8:an. Spurten kvar. Full gas. Mål. Speakern säger inget om mitt lopp så jag räknar med att jag är ute ur medalj diskussionen.

Sitter och begrundar kartan och tänker på mitt lopp. Ja ja! Missade lite väl mkt och gjorde några klumpiga vägval. Räknar med att bli 6:a, 7:a kanske. Björn Andersson kommer i mål. Han har inte gjort några direkta missar men är ändå klart bakom mig i tid. Fan de andra måste ha sprungit fort tänker jag. Andreas frågar vad jag hade för tid. 14.04 säger jag. Då är du tvåa säger han. Men det kändes tveksamt eftersom speakern redan räknat upp pallen i H 21. Går och kollar resultaten och alla sitter uppe utom jag. Oj, något är fel. Går och kollar med sekretariatet och det visar sig att jag inte stämplat ut. Gissa om jag blir nöjd när jag får reda på att jag säkrat andraplatsen med 22 sekunder.

Så jävla härligt. Orientering har varit en familjesport i våran familj, tror alla har hållit på någon del av sina liv så det är lite extra kul att få en medalj i H21. Som jag har längtat efter att få visa lite även i orientering och inte bara ultralånga löptävlingar. Fick någon orienteringsmedalj i H14 också har jag för mig, men det är ju några år sedan dess och mycket vatten har flutit under broarna. Morsan hade varit stolt nu. Hon var verkligen en sann orienteringssupporter under många, många år. Åkte med farsan i hela Sverige på tävlingar. Synd att hon inte fick vara med denna gången bara. Hon hade säkert varit lika glad om jag så blev 10:a med men igår var en speciell dag. Kändes så härligt…

Resultat

H21 (12) 2910 m
1 Leandersson, Jonas OK Tyr 12:39 S
2 Gävert, Lars-Olof Västvärmlands OK 14:04 S
3 Nordström, Fredrik OK Älgen 14:26 S
4 Brohede, Henric OK Tyr 14:35 S
5 Levin, Karl OK Tyr 14:58 S
6 Råberg, Erik OK Tyr 15:01 S
7 Hansske, Bengt Kils OK 15:23 S
8 Andersson, Björn Västvärmlands OK 15:26 S
9 Sibeck, Oskar OK Djerf 15:34 S
10 Börjars, Simon Kils OK 17:26 S
11 Axelsson, Mathias Västvärmlands OK 18:30 S
12 Jonsson, Henrik OK Älgen 19:49 B

Sträcktider