Blog ImageIgång igen

Nu är man äntligen igång och rör på sig igen. Inte riktigt lika snabbt som grabbarna ovan ännu men i en rörelse som kan liknas vid löpning. Gjorde mitt i stort sett första träningpass på 1,5 veckor här idag på morgonen. Kändes skönt. Hade inte helt glömt bort hur man gjorde när man rörde kroppen framåt.

Om ni ser killen i mitten på bilden ovan så är det den enormt imponerande Kenise Bekele från Etiopien. Han om någon vet hur man förflyttar sig från punkt A till B på absolut effektivast sätt med hjälp av bara kroppen. Skulle förvåna mig om han inte tar en dubbel nu i OS, både på 5000 och 10 000 meter. Men konkurrensen är stenhård i världens mest konkurrensutsatta sport vilket långdistanslöpning utan tvekan är. Den enda vita icke afrikan vi får se i herrfinalen på 5000 i OS är förmodligen den långe Australiensaren Craig Mottram.

Nu har jag också jobbat ifrån mig ett tag. 7 dygnsjobb på 14 dgr. Nu återgår jag till dagsjobb mestadels på hemmaplan.

Blev 3 dagar i STHLM denna vecka med jobb. Jobbet bestod bla av besök av Vasa-museet. Krigskeppet Vasa är ett mäktigt svenskt örlogsskepp som kantrade och sjönk på sin första resa den 10 augusti 1628. Skeppet bärgades den 24 april 1961 och är sedan 1990 inhyst i Vasamuseet ute på Djurgården.

Vasa
föll i stort sett i glömska efter några tidiga misslyckade försök att
bärga henne. Hon lokaliserades åter 1956 och bärgades fem år senare i
stort sett intakt. Hon hystes i en tillfällig byggnad som kallades
Wasavarvet till 1988 då hon bogserades till det nya Vasamuseet. Vasa är unikt välbevarad och är det enda 1600-talsskeppet i världen som bärgats i så gott skick. Vasa har blivit en av Sveriges populäraste turistattraktioner och har hittills lockat över 25 miljoner besökare.

Den exakta orsaken till att Vasa förliste är inte helt
klarlagd, men det är fastlagt att hon var alldeles för rank för att
kunna segla stabilt vid hårdare vind. Trots att hon inte ens klarade av ett stabilitetstest när hon låg i kaj lät
man henne segla på grund av kungen Gustaf II Adolfs påtryckningar för att se
henne sättas in i striderna som rasade under trettioåriga kriget.

Blev också ett besök på Naturhistoriska riksmuseet med bla Ima’x biografen Cosmonova. Mäktig filmduk! Funderar på att sätta upp en sådan i lägneheten.