Blev nattorientering onsdagen då OK Älgen stod som arrangör för en deltävling i Kylk(l)ampen på en 1:5000 dels karta i Slottsbron. Ca 80 deltagare kom till start så det var pannlampsljus överallt. Riktigt hård kamp vid vissa kontroller för att kunna stämpla snabbt. Tyckte det kunde vara kul att åka iväg och springa en natt-ol som träning men det blev en riktigt intensiv tävling istället. Jag, Björn Andersson, Maria Eriksson, Årjängs-Tommy och Lars Olsson var de som försökte försvara VVOK färgerna i de olika klasserna.17 elitherrar kom till start. Riktigt många bra orienterare i samma nattrace, dock ingen gammal världsmästare. Hård konkurrens och hårt om placeringarna var det, hårdare än på bra länge i Värmland lär det ha varit då ex DM-mästaren 2008 (H21) i nattorientering slutade först på en 9:onde plats. DM-mästaren i medeldistans på 6:e och DM-mästaren på Ultralång på en tionde plats.

Juniorlandslagsmannen och Svenske mästaren 2008 i både sprint och nattorientering Jonas Leandersson från OK Tyr och jag kom tillsammans efter några slingor i skogen. Innan det hade jag varit helt ensam i skogen på delar av min första slinga. Missade andra kontrollen rätt mkt och låg på 16:onde plats där. Sedan fastnade jag bakom ett koppel löpare som jag inte kunde ta mig förbi i den snåriga skogen. En gren spratt rakt in i ögat på mig i full fart och det kändes som den var inne bakom ögat och vände. Såg ingenting på höger öga under några minuter. Mellan kontroll 4-5 hann Björn Andersson (VVOK) upp i rygg på mig. Missade inget på 5:an men är ändå 25 sekunder efter bästa sträcktid. Tror flera valde järnvägsrälsen som ej är tilllåten att springa på och därmed tjänade lite tid mellan de kontrollerna eller också var jag bara seg.

Mitt vägval jämför med alltid orienteringssäkre Magnus Nordström från kontroll 5-6 på andra delen av banan (kontroll 15-16 på sträcktiderna). Mitt vägval var ca 1 minut långsammare eftersom man fastnade i snårskogen och ledning förvandlades till en 6:e plats

När jag och Jonas sedan stämplade i stort sett samtidigt vid kontroll 15 så hade vi en ledning med ca 20 talet sekunder som vi dock inte förvaltade särskillt väl utan istället missar över en minut på väg till 16:onde kontrollen. Låg runt 7:a, 8:a där men sedan dras det på ordentligt i skogen och ner mot de sista kontrollerna så går det rysligt fort, som snabbast 2,47 per/km. Jag och Leandersson pressar på riktigt hårt och på sista 900 meters löpning springer vi ifrån samtliga andra löpare i startfältet med nästan 1 minut om man ser till sträcktider. Dock är en man före till sista kontrollen och därifrån till mål är det alldeles för kort att hinna göra något så jag slutar 3:a, 3 sekunder!! från seger och på en tredje plats. Vi tog in sekund efter sekund på de sista 5 kontrollerna och jag är lite besviken att jag inte hjälpte till mer med farthållningen då det förmodligen skulle ha räckt med att bara driva på någon sekund snabbare för att komma ikapp vinnaren Henrik Brohede OK Tyr som inte gjorde några orienteringsmisstag på slutet av banan.

Sträcktider här

Mina och Magnus Nordströms kartor och GPS-rutter här

Jämför gärna mina och Magnus vägval genom att öppna fönstret ovan 2 ggr. Syns ganska tydligt att Magnus är duktigare att ”spika i kontrollerna”. Magnus hade också den klart brutalaste lampan i herrstartfältet. Allt annat ljus liksom försvann och åts upp av de 2000 lumen Magnus hade på skallen när man var i närheten av honom. Blir nog en investering i vår av värre ljus om man ska hänga med i svängarna på natt-ol.

När det gäller Jonas Leandersson skulle jag vilja framhålla honom lite extra här på bloggen. Nu kom han äntligen med i landslaget i orientering i den stenhårda konkurrensen, jag ville personligen ha med honom redan till förra årets VM men hans tid kommer. Där har vi Värmlands klart lysande stjärna i orientering på herrsidan och han har egentligen allt för att lyckas i sin framtida satsning som orienterare då han har alla förutsättningar. Liten och lätt med ett gudabenådat löpsteg, troligtvis det bästa löpsteg jag sett på en orienterare. Han bara flyter fram på ett helt otroligt sätt. En fruktansvärt bra kille verkar det vara på alla sätt och jag håller tummarna för att den mannen ska gå riktigt långt i den här stenhårda sporten.