Sven drar fältet på ett 1500 meterslopp på Viksvallen på 60-taletNamn: Sven Skoglund

Ålder: 73 år

Idrott: Friidrott, främst då 400-10000 meter, men tävlade också på kortare distanser. Orientering, höll jag också på med för skojs skull, det var en rolig omväxling mot friidrotten att vara med orienterarna. Lite skidåkning på vintrarna blev det väl också.

Rekord/Meriter: 14.54.6 på 5000 meter, 4.02 på 1500 meter, DM-guld 4 x 800 meter, DM-silver på både 1500 och 5000 meter. Underskred de magiska 2 minuterna på 800 meter många gånger.

Träningsfilosofi: Bli bättre för varje år som gick. Körde ofta en hårdare 7-8 km en gång i veckan hela året i ganska hög träningsfart, då var jag trött efteråt. 15 x 400 meter med 2 minuters vila en gång per vecka, om vintern var detta pass oftast 15 x 60´sek. Vilan mellan intervallerna var ofta satt till 2 minuters vila. Testade ett tag att köra dubbla pass med ett morgondistanspass men upplevde att kvalitén på kvällsträningen blev lidande av detta så det blev inget mer experimenterande med det.

Råd till Elit: Prio1 är att försöka bli så snabb som möjligt till att börja med. Satsa mkt av träningen på att jobba upp snabbheten. Korta snabba pass som ger snabbhet och flyt i löpningen är viktigare än långa långsamma pass. Tävla inte på träning utan håll den farten du har kapacitet för just då. Bra intervallpassupplägg som ofta kördes var – Måndagar 6×400, Onsdagar 3×800 i 1500 meters fart och fredagar 10×200 meter.

Råd till motionär: Träna så mkt att du tycker det är kul. Ha roligt och må bra. Kanske 2-3 ggr per vecka, varva jogg och gång under passet beroende på kapacitet.

Speciella händelser i idrottskarriären: Vann 4×800 meter med KFUM Arvika på DM för Värmland utan att ha varit favorittippad. DM var stort på den tiden och alla ställde upp på dessa tävlingar. De bästa var alltid med och det var många som höll på med friidrott vilket gjorde att det var tuffa tävlingar att placera sig bra i.

Roligaste tävlingen: Se ovan

Hur såg idrotten ut i Arvika då du var aktiv: Började idrotta på 50-talet och höll på som mest under 60-talet. Var ett gäng under några år som sparrade varandra på träningar i Arvika på Viksvallens banor annars körde Sven mkt av träningen själv. DM-statusen var högre än vad det verkar vara idag så detta var tävlingar man verkligen satsade på. Folk hade i allmänhet en annan syn på idrott, idag finns så mycket annat att sysselsätta sig med.

Övrigt: Fanns mer lokala tävlingar runt Arvika förr, kanske upp till en gång per vecka under sommarhalvåret. Detta var bra för att hålla uppe formen.

L-O kommentar: När jag bodde hemma hos mor och far så bodde Sven grannar med oss. När jag var uppe hos farsgubben passade jag på att hälsa på hos Sven och hans fru Ingrid. Vi tittade lite i urklippsböcker från -50 och 60-talet. Det var väldigt intressant. Sven har alltid varit väldigt idrottsintresserad och jag har hört mkt om att han var en bra löpare på 60-talet. Han lekte i alla fall med orienterarna på orten vad jag hade hört. Så jag tyckte det skulle vara kul att fråga lite om träningsprinciperna som rådde på den tiden och här har ni resultatet. Vad som förvånar mig är att om man ser till veckomängden så är den långt ifrån lika imponerande som tiderna. Man sprang alltså helt enkelt snabbare med mindre träning förr. Hellre fart än långt var en princip som var helt klart gångbar på 60-talet.

Troligtvis är Sven också den snabbaste löparen runt Hartjärn på ”Hartjärn runt” genom tiderna om man ska se till att följa banan då rekordinnehavaren antagligen hade en egen liten väg. (enligt Sven). (Den tiden ska vi nog klara rubba om det blir ett nytt ”Hartjärn runt” någon gång.) Svens tankar kring hur man ska bedriva löpträning är klart intressanta och användbara. Det var klart intressant att diskutera gammal Västidrott och gamla tävlingar.