Prispallen Värmlands DM 5000 meter. Sören Persson 2:a, Henrik Örnstedt 1:a och jag 3:a

DM på 5000 meter gick på Nobelstadion i Karlskoga på onsdagskvällen. DM kördes tillsammans med Närke´s DM. Totalt kom ca 80 personer till start. Mitt första 5000 meterslopp någonsin. 12,5 varv på en 400 meters bana kändes sådär inspirerande att springa. Var också väldigt spänd på hur kroppen skulle funka denna vecka när jag inte kommit upp i ”normalt” tryck och spänst i kroppen sen trail-SM men nu hade det gått ca 3 veckor så jag hade ju lite förhoppningar om en bättre känsla än tidigare åtminstonde. Starten gick och det blev ett ganska bra tempo från start. Kändes ändå ganska lätt att följa tyckte jag.

Klubbkamraten i Göta Henrik Örnstedt gick upp i täten efter några varv och då gick det lite fortare. Funderade på att hänga med då jag kände mig förvånadsvärt pigg i det läget men bestämde mig för att ligga med Närkes Källmén istället. Kändes bra och vi hade en lucka bakåt och en bit framför låg Henrik. Började bli frusterad på varven och vid 5 varv kvar hände något oväntat. Sören Persson kom som ett skott och mosade förbi mig och Källmén i full sula. Antar att han körde i 2,50 tempo just då. Blev psykologiskt knäckt av detta och sprang inte alls snabbt i en kilometer. Källmén rann också ifrån i det läget. På slutet tog jag dock in på dessa båda igen och när jag gick i mål var jag inte särskilt sliten. Kändes som jag lätt kunde fortsätta i samma tempo länge till. De före låg på marken och kröp omkring så de var duktigare på att ta ut sig denna dag.

Klart ett fall framåt och utan tempoträning, banerfarenhet och med ett galet extremt lopp i benen måste jag vara nöjd med att bli 3:a. Tiden är jag väl inte lika nöjd med och jag trodde nog det skulle gå lite fortare rent tidsmässigt men kände också att det fanns ”mkt inne” som jag inte fick ut denna gång och det var en klart bättre känsla nu än tidigare veckor åtminstonde. Sören verkade också nöjd, han slog ju mig 😉

Resultat

Artikel NWT

*******************************************************************

Borejoggen 2009 Holmstrand dominerade totalt för Arvika löparklubb i Borejoggen

Blev en traditionell midsommarafton med en morgonresa till Torsby och Borejoggen. Banan är tuff och riktigt krävande. Dessutom har de ändrat på bansträckningen de senaste två åren så den är längre. Med en klart längre och jobbigare avslutning. Blev ett lite underligt lopp för mig minsann då jag nästan gav upp många gånger under resans gång men kunde avsluta på ett bra sätt.

Första 2 kilometerna kände jag mig ganska pigg och det blev snabbt en lucka med mig, Henrik Örnstedt och Martin Holmstrand i täten sedan var det en ganska stor lucka ner till resten av de ca tusen löparna. När vi kom upp till toppen på första långbacken så blev jag ruskigt trött. Då var all kraft och spänst borta kändes det som. Henrik sprang på som om han var helt oberörd av backen så honom fick jag släppa. Holmstrand som legat i rygg på mig och haft det lite jobbigt kom upp och vi körde tillsammans i ett klart lägre tempo.

Tänkte att den här känslan var inte ju bra alls. Detta blir riktigt slitigt. När sedan Hällefors löparklubbs Simon Sveder kom upp i rygg på oss ganska snabbt kändes det lite surt. Sedan blev det en otroligt ryckig körning hela vägen in till mål där jag kände mig som den som hade det klart jobbigast. Fick släppa en liten lucka i den ganska tuffa kyrkbacken och det kändes som detta fixar jag inte idag. Fick verkligen bita ihop då det var en av mina sämre dagar detta året rent känslomässigt och formmässigt.

Var fruktansvärt illa ute hela tiden kändes det som. På slutet innan sista backen ner mot Torsby centrum körde Martin på hårt och det blev en lucka till både mig och Sveder. När det sedan planade ut så kom jag plötsligt upp i löpsteget igen och tätade luckan snabbt till Martin och Sveder hade 20 meter upp till oss. Blev plötsligt bra mkt piggare i det läget rent psykologiskt. Trodde vi var av med Sveder för gott. Men när det var ca 800 meter kvar då kom han som skjuten ur en kanon och körde förbi och ökade tempot rejält.

Enligt GPS´n så gick det då i 2,50 fart. Den farten höll jag sedan hela vägen ända in i mål. Simon blev 12 sek efter och Holmstrand 19 sek efter i mål så det var en klart godkänd avslutning. Sveder har bla ändå gjort klart under 2 minuter på 800 meter så det var gött att spurta ner honom. Den spurten från mig var klart godkänd, hade tryck i spurtmusklerna denna dag vilket var en himla tur annars hade jag aldrig blivit tvåa. 800 meter från mål låg vi 1.20 efter Örnen sa gamle storskidåkarn Sune Persson. 55 blev det i mål för mig vilket ändå var godkänt med tanke på vilken otroligt klen kropp jag hade utefter banan. Detta var bra för framtiden i och med att jag fick slita som aldrig förr och kan man pressa sig så när man har en pigg kropp så kommer det gå fort.

Holmstrand gav Arvika löparklubb en fin placering i Borejoggen. Var några år sedan någon från den klubben var med i toppen antar jag.

Som avslutning joggade jag, Holmstrand och Henrik hela banan igen. Lika bra. Folk hejade på oss även andra varvet..

Resultat

Nya Bansträckningen

Torsbys skidgymnasielever skriver om tävlingen