Maria hade utomordentligt drag denna dag så 11 km i skogen gick lätt över såväl stock som sten. En riktigt dieselmotor. För att bromsa tåget fick hon kasta sig i ett träd och hålla fast. Maria tyckte det var skitkul att vara ute och springa på detta sätt och det verkade som hon blev mer kär i Tsappo än mig på slutet av turen. Tsappo var lite trött efter 11 km skogsterräng men han var så nöjd och smälte verkligen in i den vita naturen. På höjderna var det mer snö och riktigt fint på skogen. Det var en toppentur. Om det är något jag värnar för så är det djur. Speciellt då djur som får lida eller ta emot oförtjänt mycket smärta, kritik, skrock, skrönor eller okunskap, vilket ni säkert märker här på min alldeles personliga blogg. När Sverige endast hyser en fast vargstam på ca 210 individer tycker jag det är totalt vansinne att skjuta av mellan 20-40 individer. Man kan inte skjuta det som knappt finns. De motiverar bland annat med att acceptansen för varg kommer öka. Det tror inte jag, de som inte vill ha varg vill inte ha någon och de kommer dessutom kräva jakt på fler än det de hittills får.

Dessutom strider detta mot EU´s direktiv mot hotade arter, där står att det får bedrivas skyddsjakt men inte minska stammen. Det har dessutom inte bedömts ännu att vargstammen är livskraftig i Sverige. Låt mig göra några enkla jämförelser. I Polen var vargen nästan utrotad för 15 år sedan, de införde därför en bevarandeplan som skulle öka vargantalet. 400 vargar fanns kvar i landet när de införde detta och nu finns ca 1000. Såg ni 400 !!??, och de ansågs hotade. Vad är då 200? Men en del samer, bönder och annat löst folk kan inte räkna så det är bäst jag skriver att 200 är hälften av 400. I Rumanien finns på en yta stor som Värmland 5000 vargar, och dessutom lösgående tamboskap. Där har man herdepojkar som jobbar och de har en käpp med sig och vaktar boskapen. Det räcker för att vargen inte ska ta boskap. Här kan vi nog inte ha det så eftersom varenda ungdom är så vek så de klarar inte av 2 dygn utomhus utan att de tror de ska dö, men jämförelsen är klart intressant. Tänk på att vargen är mer fruktad än björn i Sverige ändå skadas eller dödas någon människa av björn varje år men inte sägs det något om detta heller. Finns över 2500 björnar i Sverige. 10 ggr fler än vargarna är alltså. Vem vill ni helst möta i skogen? Jag rekommenderar: (Läs med ironi) -Herr eller fru brunbjörn som slår ihjäl er med ett enda slag vare sig han är arg eller rädd!

Ca 90 000 älgar sköt vi i år. Sköt vi! Inser ni vad många det är jämfört med 210. Men eftersom älgar dräper människor på olika sätt tycker jag självklart att vi genast begränsar älgstammen till 210 individer, lika som vargarna. Hör ni själva vad dumt det låter. Ska vi dessutom begränsa antalet vargar till 210 så måste vi dessutom skjuta av 700 000 hundar som direkt härstammar från vargen och ställer till med betydligt mer elände än vargarna.

Ytterligare statistik. Ca 2400 jakthundar per/år dör i trafiken, vilket bör jämföras med endast ett tiotal som dödas av varg varje år. Dessutom vet jag att jägare kör ut sina gamla hundar som de ska skjuta ändå i vargrevir just för att varg ska attackera dom så att de får ut ersättning för rovdjursangrepp. Dessutom får de alltid en massa sympatier från rovdjurshatare. Från Agria djurförsäkringar visar dessutom statistik att jägare själva skjuter ihjäl fler hundar av misstag än som dödas av alla de stora rovdjuren björn, lo och varg tillsammans varje år.

Att sedan en del personer jag känner går med i facebookgrupper (varghatargrupper) där de bland annat uppmanar till lagbrott och visar bilder på döda vargar, hundar och what ever) tycker jag också är otroligt synd. Men det är klart, de jag umgås med mest är de som tränar mest och det har beviserligen äntligen kommit fram att dessa människor är smartare eftersom det bildas fler blodkärl osv i hjärnan och dessa delar mina åsikter till fullo. Att jag visste att det var bra för skallen att röra på sig har jag sagt i hur många år som helst. Nu kom forskningen ikapp. Kul. De andra får jag försöka påverka på något sätt, för det är bra om de verkligen tänker igenom vad deras medverkan i sådana grupper verkligen betyder. Frågan är om det ens är lagligt, ska fråga MMA-mannen, han har koll på samtliga lagar och regler…

Länkar:

Jakt på varg

Kontroversiell vargjakt