<!–
WriteFlash('’);
//–>Jagade och förföljda överallt utan möjlighet att få permanent uppehållstillstånd ens i sitt eget land! Finns många skrönor omkring varg, en orsak till att den är så omdiskuterad. Ännu en person som påstår att vargen är inplanterad. En åsikt har blivit till fakta. Det har skrivits böcker för att försöka bevisa detta men det finns inga som helst bevis på att så är fallet. DNA-prover visar att vargarna härstammar från samma vargar som finns i Ryssland. Jag och mamma var säkert några av de första som såg varg i början på 80-talet. Det var en mäktig syn, jag var liten och hade läst sagor om vargen så jag var lite rädd, men bara lite. Mest spännande var det men hade nästan förträngt det men nu känns det som det kunde va igår när jag tänker på det. Fantstisk dator man har i skallen, allt finns lagrat någonstans. Vi var nog bland de första som såg en varg i västvärmland. Folk trodde inte det fanns varg men vargen var aldrig helt borta utan fanns i trysilområdet på gränsen till norra Värmland. Ett förtydligande kan nog vara på sin plats att även Rödluvan och vargen INTE är en dokumentär.

Citat från jägare:

10,500 har namält sig som vargjägare.

Vad sägs om en samordnad överskjutning?

Ja vad ska man säga, personer som uttalar sig som personen ovan borde jägarförbundet genast ta avstånd från och frånta både licens och samtliga jaktvapen.

Nu är det alltså dags för vargjakt. I Värmland får 9 vargar skjutas, lite kan vissa tycka men vi har en enormt liten vargstam så då kan vi inte jaga fler. Bara 4 länder i Europa har färre vargar per kvadratkilometer än Sverige. Totalt är det 27 vargar som får fällas.

Problemet med jakten som jag ser det är att det är ”först till kvarn” jakt som gäller. Alltså vi jagar tills nio vargar har skjutits och bryr oss inte om var, när, hur eller vilka vargar man skjutit. Det tycker jag inte känns vidare genomtänkt då det kan innebära att både alfadjur skjuts och det blir en delning av flocken vilket gör att i det området blir det mer varg. Det kan även innebära att alla vill ha bort vargen på sitt område så man slänger iväg ett skott så fort man ser något. Vid skyddsjakt på varg i Gräsmark så sköt man bomskott förra veckan. Skjuter man så ska man träffa annars ska man hålla inne skottet.

Många jägarvänner jag har är positiva till varg och ser gärna att det finns fler än dagens begränsade vargstam. Men de hörs tyvärr inte utan det är de skräniga, högljudda varghatarna som tar debatten på ett sådant sätt så att folk tror att alla jägare är emot vargen. Så är givetvis inte fallet och det borde från jägarhåll tas kraftigt avstånd från dessa individer om de ska ha en fortsatt trovärdighet i ”vanligt” folks ögon. Är du viltvårdare ska du givetvis ha en likartad syn på alla djur annars kan du lika väl lämna in både jaktvapen och licens och tänka över din trångsynthet både en och två gånger.