En dag kvar tills den beryktade jakten. Hela Europa följer denna kontroversiella vargjakt som i stort sker på grunder av historiska och egoistiska skäl.

Innan ni läser nedanstående text så skall ni ha i åtanke att absolut inget annat djur med en så oerhört liten population i vårt land skulle få jagas överhuvudtaget!

Att ett djur som stenåldersmänniskan och urbefolkningar alltid sett upp till och haft ett stort utbyte av kunde bli så avskytt i vår tid förvånar mig kraftigt. Okunskapen är förvånansvärd stor. När våra förfäder tog vargvalpar och tämjde dem hade människan och vargen levt sida vid sida i tusentals år och haft stor nytta av varandra. Vargen, en jägare så stark så den kan lägga ner byten tio ggr sin egen vikt. En jägare så intelligent så att den primitiva människan följde den för att få ta del av dess byte. En jägare som på grund av sin succé som jägare nu bannlyses. En jägare som vissa indianstammar fortfarande kallar ”läraren”. En jägare som vars egenskaper vi nu uppskattar så mycket i ”människans bästa vän” hunden.

Rädslan för det främmande är betydligt farligare än själva vargen. (L-O ordspråk 01012010)

Ventilerade tankar: Antalet riksdagsmän är fler än antalet vargar i Sverige, 349 platser – säger det mesta – en stor fråga för en tapper skara vargmotståndare/jägare som värnar om ”sin” skog – argument om skyddandet av människor är inte på något sätt hållbart eller gångbart – den sanna naturälskaren är inte i skogen så ofta säger man från vargmotståndarhåll – kan lova att jag är i skogen mer än de flesta av Arvika kommuns jägare är tillsammans varje år, dessutom avverkar jag betydligt större områden till fots, varje dag – vissa av jägarna påminner om en skjutgalen egoistisk pöbel av nationalromantiker – att dessa överhuvudtaget innehar vapen känns betryggande – det är nog inte enbart vargen som behöver hjälp med genetiken i våra dagar, förmodligen är landbygdsbefolkningen inavlad/sönderavlad och även de skulle behöva lite hjälp på traven – de normalbegåvade har redan hunnit flytta för längesen.

Att dela upp oss i – Människan mot naturen – är en skapad konflikt av människor med fobier och ett exempel på ett helt vansinnigt felaktigt tankesätt. Vi är en del av naturen och utan den har vi eller är vi inget. Jag har hört jägare säga att de vet bäst om naturen, eftersom de ideligen är i den och jagar, vilket heller inte är helt sant om vi granskar den saken närmare. Men när sedan professorer inom biologi och andra personer med stora kunskaper i naturvetenskapliga ämnen yttrar sig om vargen, anser vissa jägare och bönder sig kunnigare i ämnet.

Vissa beklagar sig ideligen över vår ENORMA vargstam. De gör någon sorts egen forskning utan vare sig kunskap, vett eller substans. ”-850 vargar finns, minst och då är inte alla inräknade!!”. Att de räknat samma varg som passerade byn för ett halvår sen 22 ggr hör inte dit. Flertalet pratar om rovdjuren och då givetvis främst om just vargen som ett hot mot både mänskligheten och faunan. På samma sätt fungerar personer som är mörkrädda eller främlingsfientliga. Det är lite märkligt att personer som företräder Jägarförbundet, LRF kan känna hoten från rovdjuren och då framförallt vargen på ett sådant sätt att man måste argumentera på samma sätt som extremt främlingsfientliga grupper gör. dvs. informera folk om rädsla och hot. Det finns inga sakliga grunder till rädslan. De rädda och oroliga, och andra, kommer alltid att uttrycka ängslan för vargen grundat på sin egen ringa vana att umgås i eller med naturen, eller av taktiska skäl, att misskreditera ett djur man av personliga och egoistiska skäl har en negativ inställning till. Givetvis så ser varghatarlobbyn gärna att diskussionen handlar om att skydda människor och djur. Deras försök att skapa frågetecken genom sin propaganda är ganska snillrik men skall inte misstas för fakta. En rimligt påläst person vet givetvis om detta men det är nog ändå värt att notera. En objektiv och demokratisk process borde egentligen ha fått ligga till grund för avgörandet i vargjaktsfrågan. Om en majoritet valde jakt på dessa fåtal individer så skall beslutet givetvis respekteras, det är så det fungerar i en rättssäker stat. Att däremot låta människor få motivera sin lilla hobby genom att ”skydda människor och djur” torde inte vara väl grundat i ett demokratiskt samhälle. Som sagt, för att ha en genetisk mångfald i en population behövs med största sannolikhet mer än ett hundratal individer. Att ta till dessa kortsiktiga lösningar som vi gör nu, som har sin grund i bland annat inhämtandet av troféer till en jaktstuga, kan skapa grava konsekvenser. Konsekvenserna för våra handlingar kan bli grava. Om ni tvekar över detta, kontakta först en biolog och sedan en genetiker.

Rent historiskt är kristendomen en av bovarna till varghatet som finns i dag, där präster, kungar och biskopar målade upp vargen som djävulens utsände och bundsförvant. Ett litterärt exempel är som jag sagt tidigare – Rödluvan och vargen, där vi också får se vargen som något ont.

Slutsatsen är att ett varghat i grunden bygger på enorm okunnighet och rädsla, hos en mycket liten del av den svenska befolkningen.

Den räddaste av dem alla är kanske Kurt Borg, Värmlands ordförande i Jägarnas riksförbund som alltid pratar i negativa ordalag kring vargen och som verkar vara en allmänt negativ profil till det mesta. Lyssna på en intervju: Länk . En sådan man kommer oavsett hur dåliga hans egna argument än är ändå köra sin nollvision i all framtid. Kanske samhället vore bättre med nollvision på inskränkta människor istället? Ingen vargmotståndare har hittills nappat på min stående fråga om de vill följa med och sova under bar himmel i ett vargrevir. Den inbjudan står fortfarande kvar. Speciellt för Kurt Borg. Vore intressant och trevligt med ett meningsutbyte en kall natt framför lägerelden med en varg ylandes i fjärran. Är det konstigt att ingen nappat på erbjudandet ännu?! Nej förmodligen inte det minsta eftersom de flesta varghatare också verkar tro på både varulvar och troll. En man som Kurt kommer aldrig att förstå på något sätt att invånarna i hans egen hembygd är mycket farligare för honom själv och övriga bybor än vad vargen någonsin kommer att bli.

Folk mot vargen säger att: ”Det har gjorts undersökningar som visar att barn och ungdomar tillbringar mindre och mindre tid i skog och mark”. Den stora orsaken var vargen! -Men vad fan, folk är ju dumma i huvudet på riktigt! – Ja det är de, har MMA-mannen sagt i flera år och jag börjar förstå hur rätt han har haft hela tiden. Själv trodde jag inte folk kunde vara så korkade som jag faktiskt tillslut insett att de är.

Då kan jag personligen också förkasta alla varghatares skogsvanor eftersom 100 % av dem inte skulle klara att följa med mig en enda dag i skogen. De sitter på sin höjd hundra meter från sin bil efter en skogsbilväg och ”vet allt” om naturen fast de knappt har varit inne i den. Därtill förnekar de att detta med “Rödluvan och vargen” är något de förlitar sig på, och istället lägger de upp falska utlåtanden där man ibland kan skönja naturvetenskapliga uttryck, som de inte har någon aning om vad de betyder.

Den grymhet och det primitiva hat mot rovdjuren och då som sagt mot främst vargen, som dväljs i de djupa svenska skogarna tycks också legitimera vilka kriminella metoder som helst.

Fick ett mail igår där det stod att folk uppmanas att skicka in bilder på dödade vargar från jakten och detta verkar vara till människor som vill sitta och gotta sig åt att deras ”fiender” nu ska skjutas och ska njuta av dessa bilder. Var är respekten och jaktetiken för djuren som riktiga jägare alltid har haft?

En predator (rovdjur) järv, varg, björn, lo, räv eller varför inte L-O, dödar och äter andra organismer genom att jaga och/eller fånga det. Predatorer ska skiljas från asätare och parasiter, även om samma djur kan tillhöra flera av dessa kategorier. De djur som predatorerna fångar kallas byten, eller bytesdjur. Predatorer förekommer i alla biotoper över hela jorden, och jagar på land såväl som i vatten och i luften. Bytesdjuren är oftast växtätare (herbivorer) som för vargens del i Sverige främst består av älg. Naturen kan ses som grym men behandlar alla lika. Lägg er ute i skogen under bar himmel några nätter med -20 så får ni kanske någon sorts inblick i saken.

När jag var liten grabb tog räven grannens höns. Räven tog sig in i hönshuset och bet ihjäl alla 14 hönorna. Det var väl ingen rolig syn för grannen eller oss små barn. Döda hönor låg spridda överallt. Grannarna grät krokodiltårar över sina döda hönor. Andra grannar tyckte det var sorgligt att hönorna blev dödade. Men ingen skrek och krävde att räven skulle skjutas eller helst bombas bort från denna planet. Inga krigsrubriker i tidningen: ”Vargen lemlästade och slet djuren i stycken på Anderssons gård”. I alla tider har räven tagit höns för folk. Det är ett av deras naturliga beteende. Om en björn river några lamm blir det en notis men knappast någon riksnyhet i media. Med stora, stygga, hemska, brutala, mördar-vargen är det helt annorlunda. Han är det monster som folk skapat i sina hjärnor och fantiserar fritt om. Så när en varg tar några får drar det genast igång en opinionsstorm. I tidningar står det: ”By i skräck”, ”Varg härjar”, ”Byborna vågar inte gå ut” (de såg en varg för ett halvår sen) och ”Vi låter inte våra barn leka ute”. Symbolen för det blodtörstiga och djävulens utsände ligger vargen till last än idag.

”Minska antalet vargar till en sådan nivå att befolkningen slipper flytta härifrån eller bli kriminella och ta saken i egna händer för att utrota vargen” hörs över landsbygden. ”Stöd landsbygden, skjut varg” är ett annat intressant och synnerligen intelligent uttryck.

Tänk också på att vargens attraktionskraft förmodligen är i klass med tiger, lejon, elefant, känguru, späckhuggare, bergsgorilla eller isbjörn. Djur som blivit till nationella tillgångar. Vargen är tillsammans med älg och björn förmodligen en av svensk turisms allra största oanvända tillgångar. Har glesbygden verkligen råd att avstå från starka attraktioner, som kan bli till arbetstillfällen? De som ser vargen som ett skadedjur, har nog svårt att smälta detta. Vargen tar ju ”deras” får, renar, hundar – och älgar. Älgen som skadedjur då? Skadorna som älgen orsakar på skogen har uppskattats till över en halv miljard kronor årligen. Lägg till de olyckor älgen orsakar, ungefär 5 000 olyckor 2008, med fordonsskador som enligt försäkringsbolaget If i genomsnitt kostar 30 000 kronor, och skadade människor, så framstår vargen i jämförelse inte som särskilt skadlig eller farlig. En älg sparkade ihjäl en kvinna tidigare i höstas och att komma mellan kviga och kalv rekommenderas inte. Kommer ihåg ett antal gånger då jag som barn fick springa då en rasande älgko med öronen bakåtstrukna kom och jagade oss. Man förstod inte hur farligt vi levde när vi kastade äpplen på älgarna eller sköt dem med slangbella.

En gång för alla kan vi också slå fast att jägarna själva är ett otroligt mycket större hot mot människan än vargen. Årligen dödas människor av vådaskott i samband med jakter. Hur farlig människan som art är för andra människor ska vi inte ens ta upp. Då glömmer nog varje vettig, sund, tänkande människa bort vargen….