Blev en tur på skogen med Martin i helgen. Vi ställde bilen vid Mossen och gick obanat med turskidor och stighudar över Långvattnet, genom skogen till Bössetjärnet, vidare ner till Råtjärnet och sedan upp till Rågtjärnet där vi övernattade i tält. På natten blev det väldigt rått i luften och sedan kröp temperaturen ner till -23 grader så det blev kondens inuti tältet. Vi hade också lite problem att få fyr på brasan då all ved var genomsur och isig rätt igenom så vi fick fuska lite med tändved från Bytorpet. Tack för lånet Bytorpsföreningen, vi tar med oss ny ved nästa gång vi är kommer förbi. Har tydligen tappat lite rutin från övernattning i kyla då jag glömde ta med stighudarna in i tältet. Så dagen efter var det bara att glömma att kunna limma på dom. Lite backhalt blev resultatet så det var bara att hänga på armarna. Gäller att se allt positivt så det var bra träning. Bra för kroppen är det också att gå med tung ryggsäck då det går åt lite tyngre utrustning på vintern.På natten var jag tvungen att ge mig ut och pinka och det är inte så kul att lämna värmen i sovsäcken och ge sig ut i bara mässingen men det var bara att bita ihop och ge sig ut. Holmstrand sov som en gris i sin pappas gamla militärpälsrmössa.När man vaknar på morgonen är det också lite jobbigt att slita sig från värmen i sovsäcken men vi körde lite med Jetboil-köket så det blev lite varmare och den värsta kondensen blev borta. Lite varm blåbärsoppa i magen och ut och köra en varmkörningsrunda på skidorna så är man snabbt på gång igen. Idag var det inte alls lika fint väder som igår.

Under tiden vi var ute på skogen så avslutades den kontroversiella vargjakten för Värmlands del. En jakt som egentligen enbart grundades på egoistiska och historiska skäl var över på nolltid då det i stort sett bedrevs ren hetsjakt ute i skogarna. 9 vargar fälldes på mindre än en dag av en entusiastisk skara jägare. Hörde att det blivit en del skadeskjutningar men annars verkar rapporteringen ha skötts bättre än jag förväntade mig. Jag hade veckan innan sagt till några jägare som trodde jakten skulle bli ”så” svår att det inte är särskilt svårt att jaga varg med dagens teknik och när fakta ligger på bordet så visar det sig att jag hade rätt även i detta. Har haft rätt i varenda diskussion ang. vargen hittills när verklig fakta plockats fram. Undrar varför?

Sverige försöker vara ett föregångsland men det var egentligen ren slakt som skedde den 2 jan. I Sverige gnälls det över norrmännens sälslakter, japanernas valslakter och Afrikas gorilla och lejonjakter mm. I Sverige, det land där man blir fadder åt utrotningshotade tigrar, men i Sverige där skjuter man också bort ca 10 % av sitt främsta utrotningshotade djur, helt lagligt?! Som enbart finns i ca 200 exemplar!? Efter detta kan det nog vara dags att ifrågasätta Sverige som ett land där man värnar biologisk mångfald?