Blivit några fina träningspass under helgen. Var en ganska vacker solnedgång ute på Byamossarna under lördagseftermiddagen (bild ovan). Kroppen kändes dock lite seg, hade bla lite träningsvärk i underarmarna av timmersläpandet men det är ju precis som det ska vara. Igår blev det en pannlampstur runt Backsjön. Obanad löpning i skogen några kilometer då mina gamla löpspår var uppkörda som skidspår nu. Följde efter färska, rejält stora älgspår i djupsnön och till slut var jag så nära så jag kände lukten av den. Fick inte lyset på den tyvärr då skogen var väldigt tät. Finns väldigt mycket älg och rådjur i skogarna nu, förstår inte de som säger något annat. Ofta beklagar dom sig över vargen. De kan ju aldrig vara ute i skogen utan sitter på sin höjd tre meter från närmaste skogsväg. Klen fysik och klen begåvning verkar hänga samman enligt forskning och ibland ser man detta väldigt tydligt… Träffade en jättefin och snäll hund vid Bytorpet på lördagen. Han var norsk utställningschampion. Han var av rasen Samojed. En urhund och forntida hundras vars historia sträcker sig långt bak i tiden. Nansen och andra polarforskare använde bla Samojedhundar som dragare under sina expeditioner eftersom de var starka och uthålliga. Dess namn har den fått efter samojedstammarna i norra Ryssland och Sibirien. Hundarna användes både som jakt och draghundar i tusentals år. Även till renvallning. Samojedhunden uppskattas idag främst för sin kamratskap, intelligens och stora arbetsvilja. Hunden är en av endast 14 raser som uppvisar den minsta genetiska skillnaden från varg.Appropå varg så såg jag att min förre naturintresserade och duktige biologilärare och tidigare rektorn på Järvenskolan Tore svarat på min gamla slöjdlärares Hultarns insändare i AN. Kändes som Hultarns utspel i flera delar inte hade någon verklighetsförankring. Vem som är mest trovärdig tycker i alla fall jag är uppenbart. Biologikunnige scoutledaren Tore eller stormytomanen Hult som skjuter 3 älgar med ett skott, eller var det 4 rävar egen utsago?? ;-)..

Hultarns barnbarn är förövrigt och besöker mig ungefär en gång i veckan i sin jakt på pantflaskor. Brukar spara de få jag handlar åt honom. Han köper mat för panten säger han. Världen är liten. Bild ovan från söndagens tur med orieterar-Ekman på mossarna. Jörgen åker skidor bra, han har helt klart en bra teknik och flyter fint på snön. Han går ju bara sönder när han springer så lika bra han åker skidor under vintern ;-). Jörgen växte upp med den mer kände skidåkaren Torgny Mogren som jämnårig kamrat i Hällefors så dessa två gjorde många skidmil och orienterarmil tillsammans för ett antal år sen. Det märks på skidtekniken..

Ca 40 bilar var det på parkeringen vid Ingersbyn i söndags. Har aldrig sett så mycket folk ute i skidspåren tidigare. Riktigt kul.