Idag blev det en långtur på turskidor obanat runt omkring i myrområdet på Byamossarna. Var riktigt fint väder och solen värmde skönt i ansiktet. Byamossarna aspirerar antagligen på titeln ”Gunnarskogs vackraste plats” vintertid. Otroligt fint, speciellt när man kommer ut i de områden folk sällan rör sig i vilket man gör om man åker ”rätt ut”. Satte mig och lunchade i solskenet och satt då på skidorna så det blev som en soffa då fötterna gick ner till midjan i drivan. Bara att trampa till och göra det så bekvämt som möjligt. Älgen har trampat upp ett vattenhål och vattnat sig, där räven sedan druckit.

Har varit ute ”på tur” många mil senaste månaden och sett många djurspår främst från älg, rådjur och räv. Orrens spelplatser hittar man ibland där han börjar spela tidigt på morgonen före soluppgången på marken gärna på en myr eller frusen sjö. Hittade även spår från ett lodjur på Abbortjärnshöjden i lördags. Den lilla katten hade smugit omkring och det var faktiskt 3 år sen jag senast såg lospår däruppe och jag tycker att alla djur är lika värda så det var glädjande att se dessa ”små” tassavtryck. Lodjuret tillhör vår fauna och har en viktig del i ekosystemet.

Rätt underligt egentligen att älg, rådjur, kronhjort liksom inplanterad dovhjort, samt vildsvin tillåts nå onaturligt täta bestånd i vårt land medan våra topprovdjur kontrolleras till oproportionellt låga populationer. Människan härskar enväldigt över skog och mark och tar sig också rätten att utplåna mångfalden i alla dess former, om det passar hans intressen och dessutom fyller plånboken – eller frysen. Intressant dock att våra ”käraste” tamdjur, hund och katt är precis lika mycket rovdjur. Här går det undan så snön sprutar om skidorna

Sällskapshundar är ”domesticerade” vargar som på ett bra sätt anpassat sig till att leva under våra villkor och låta oss bestämma. Här skiljer sig historien om hur vi ”tämjde” andra djur. Vargen valde att leva nära oss! Den valde att bli tam! Vargar märkte att området kring mänskliga boplatser var en bra plats att bo på. De kunde livnära sig på mänskligt avfall samt råttor och möss. Flockinstinkterna tillät den att anpassa sig till den mänskliga hierarkin som den kände igen från sina egna vargflockar. Dess överlägsna hörsel och skarpa luktsinne kunde varna människorna när fara utifrån hotade. Hunddjur är oerhört anpassningsbara precis som människan. Här kan ni se några av de 35 000 gathundar i Moskva som anpassat sig till ett liv i bland annat tunnelbanan mm. När det gäller att anpassa sig till människan är räven vargens moderna motsvarighet. Under de senaste 20 åren har även detta hemlighetsfulla nattdjur som levde på landet, ändrat sina vanor ganska dramatiskt och anpassat sig till stadsmiljön där den är en modig ”dagsljusjägare”. Precis som dess vargförfäder tusentals år tidigare gjorde så har rävens flyktavstånd, hur nära den tillåter en ”fiende” att komma innan den flyr minskat väsentligt.

Ni som följde OS från Whistler i Kanada senaste veckorna ska veta att i OS-området lever gott om björn, lo, varg och puma. Redan första OS-dagen dök ett lodjur upp i slalombacken men det var ingen som sköt det för det, lodjuren i Kanada är nämligen skyddade. Puman har också visat sig och det är det djur som nämns med störst respekt där då det har hänt att det någon enstaka gång attackerat människor men det är inte fri jakt på puman för det. Emil Jönssons högsta önskan var att se björn under träningspassen eftersom alla andra i skidlandslaget hade gjort det. Björnen är också skyddad i området. Vargen som nyligen jagades i Sverige finns det också gott om runt OS-området där den är skyddad och Kanadas vargstam uppgår till 60 000 djur jämfört med de ynka 200 i de svenska skogarna. Naturetrek, en av världens största naturresearrangörer, ägnar hela sitt senaste nyhetsbrev åt den svenska vargjakten och vår ekoturism. Företaget, med säte i England och med ett brett utbud av safaris till hela världen, är starkt kritiska till jakten. I nyhetsbrevet, som nådde tiotusentals internationella kunder under februari, betecknas den svenska vargjakten som en fars och en eftergift åt en högljudd minoritet av jägare. Vidare är man kritisk till det stora antalet jägare, skadeskjutna vargar och att alfapar med ungar inte fredades. Det kan man förstå… Räven håller just nu igång då det är rävens parningstid. Revirmarkeringar och många rävspår är det överallt på skogarna. Det är verkligen gott om räv nu. Gustaf Schröder, känd jägare och jaktförfattare, Ur boken ”Jakt, Fiske och Vildmarksliv” – skrev redan för hundra år sedan: – Erfarenheten har visat oss att, ehuru jägarna göra sitt bästa för att minska rävarnas antal, det icke lyckas dem. Rävarna tillväxa i antal år för år, det vore nog bäst, om vi fingo vargarna åter! Han såg alltså samspelet mellan olika arter vilka många nog missade på den tiden. Hmm, när det gäller varg och övrigt vilt så kommer det nog om några år ropas efter mer varg. Förklaringen till det stavas vildsvin.Blev totalt ca 4h i rörelse på skidorna idag. Det frös faktiskt i under stighudarna på skidorna så det var att rycka loss dom och köra utan men det fungerade utmärkt ändå då friktionen mellan skida och snö räckte mer än väl. Hann också med några löpass idag så brist på aktiviteter var det väl inte denna måndag. Ska försöka strukturera upp träningen lite bättre framöver. Försöker mig också på att fundera ut några tävlingsmål 2010 också, målet hittills har enbart varit att träna så mycket jag hinner och samtidigt ha så roligt som möjligt.

Pratade med den tappre skidkämpen Larsson ikväll. Han var inte riktigt nöjd över sitt eget resultat i Vasaloppet igår. Han hade haft ruskigt bra glid på skidorna men sämre med fäste så han fick lite problem uppför där han tappade en del. Så tolva utifrån de förutsättningarna tycker jag är starkt. Tror han får till det så bra som han vill nästa år istället. Då är det hans tur...