Igår morse blev det en skarskidåkningstur på Byamossarna tillsammans med Christian. Som vi hade väntat på detta. En ganska klar natt gjorde att temperaturen sjönk ner mot -5 och då blev det perfekt skarföre. Vi drog iväg vid 07.00 för att inte missa något av denna unika möjligheten. Blev en riktigt rolig skidtur som ni kan se på bilder och video. Det kanske till och med var årtusendets finaste skaråkning denna dag. Filmade lite och tog en del bilder, tur man har med kameran. Jag gick rakt igenom snön några gånger och nästan bröt stavarna. Det är de enda bra stavarna jag har kvar sen jag satsade lite mer på skidor så jag vill helst inte bryta av dem och det är lätt gjort om man hamnar fel i en vurpa. Nilsson var ännu värre och bröt nästan skidorna ;-), gött att jag fick det på film! Blev ca 30 km runt på myrarna innan vi vände ner igen. Vi hade parkerat efter grusvägen från Byn och åkte därifrån upp till myrarna. <!–
WriteFlash('’);
//–>Den mäktiga kungsörnen spanade på oss när han cirklade i sin jakt på harpalt och det var kul att Nilsson fick vara med när den visade sig för det är inte ofta det händer då de som alla rovdjur/rovfåglar är skygga för oss människor. Han hade inte sett någon tidigare. Tyvärr lyckades jag inte ta något bra kort då den var en bit bort och min lilla kamera är allt för dålig på långa avstånd. Funderar framöver på att införskaffa en systemkamera och något som jag kan filma i full-HD med. Kungsörnen har faktiskt ökat i antal på senare år, framförallt i södra Sverige. Vi har ca 500 par kungsörnar i Sverige och den finns främst i skogslandskapet från norra Värmland och norrut samt på Gotland och i Skåne. De enormt långa och sylvassa klorna är dess främsta vapen. Kungsörn kan dräpa stora djur som räv, hundar, får, rådjur och renar. Ja även varg. Se film här. Kungsörnen dödar alltså bytet med sina extremt kraftiga klor, stora som en stor hand (och då räknar man inte med själva klorna) som med ett tryck på vad jag har hört på upp till 300 kg kan krossa skallen på i stort sett vad den får tag på. Enormt kraftfulla fåglar alltså. Märken efter örnens klor, speciellt bakklon, brukar synas på bytesdjurens huvud, hals eller rygg. Ofta perforeras som sagt kraniet och man kan se ett trekantigt hål efter bakklon. En del byten får också sina lungor punkterade av örnens klor. Kungsörnen är som ni förstår en mycket stor fågel med en vingbredd på upp till 225 cm. Imponerande varelse.Vi var ute och åkte i ca 2,5 timmar och körde överallt som ni kan se på kartan. Kort sagt, ett fantastiskt träningspass med både bra träning, trevligt sällskap och naturupplevelser på samma gång. Konceptet kallas ”fånga dagen”. Hoppas på liknande turer snart igen men molnen ligger tätt i långa perioder så det ser ut som man får vänta ett tag…