Igår ringde klockan vid 05.30 och det var bara att studsa upp i ottan, värma vatten – två termosar plus vätskebälte, packa ryggsäcken full med mat och rafsa ihop de skidor man kunde hitta. Blev tom två par skidor med i bilen denna dag. Ett par till träning (skateskidor) och ett par till upptäcktsfärd (turskidor). Åkte upp till Naturreservatet vid Danshallmyren på höjderna söder om Lekvattnet. Ca 6 mil enkel resa från Arvika. På vägen dit så satt det först 3 tjäderhöns på rad, sedan två tuppar. Den ene var rätt spelgalen så den attackerade bilen men jag hann undan. Sedan såg jag flera tjädrar ute på myrarna och när jag började åka skidor så hördes tjäderspel på flera ställen.Jag började med skateskidåkning med kanonförhållanden i 2,5h. -4 grader 07.30, stenhård skare och solsken. Området ligger mellan 400-500 möh så det var ganska gott om snö kvar, ca 25-45 cm på myrarna skulle jag tro. Åkte även på Noppimyrarna som ligger i anslutning till reservatet och var tänkt att åka ner över gränsen och in i Norge till det reservatet som ligger där men hade ingen karta med så jag visste inte riktigt hur jag skulle åka. Letade lite efter gränsgatan, men jag var lite fel men kan se efteråt att jag inte hade långt kvar. Danshallmyren ligger alltså på den svenska sidan gränsen och har en yta på 543 ha, och Særkilamp som ligger i Norge. Tillsammans så har de båda reservaten, som ligger intill varandra en total yta på ca 1000 ha, d.v.s. 10 kvadratkilometer. Vildmarksområdet består till stor del av en massa myrmarker.När jag var färdig med skateturen och ytan på snön började bli sämre pga. den kraftiga värmen från solen, åkte jag tillbaka till bilen och bytte till turåkningsutrusting. Efter det knallade jag ut på stormyren och gick sedan upp på Ormhöjden. Gjorde en grundlig undersökning av denna höjd och höll på att bli fast däruppe då vägen ner var riktigt besvärlig. Till slut hittade jag en bäckravin som jag kunde åka ner i med livet som insats men det gick. Hittade ett vargspår efter en varg som kommit där någon timme tidigare, han hade kanske kollat in mig uppifrån höjden när jag åkte på myren. Verkade vara en rejäl hane. Höjdskillnaden mellan berget och myren var ca 100 m så det var fin utsikt. Såg bra långt därifrån. Var uppe på ca 510 möh. Fint.När jag kom ner från berget åkte jag och hittade mig ett ställe där jag kunde sitta bra och äta lunch. Medans jag satt i godan ro och drack varm choklad så svischade det till ovanför mig. Det var en trana som flög över mig och landade omkring 50 meter bort. Det susade från de stora vingarna som säkert hade ett spann på över 2 meter. Tranan höll på och trumpetade efter sina kompisar så jag bestämde mig för att spela den ett spratt, så jag spelade in dess melodi på kameran och spelade upp den sen. Då ändrade Tranan plötsligt toner. Efter lunchen sov jag som en stock i en timme mot ett träd. Ruskigt gott att sussa ute men nu är jag bra röd i ansiktet av solbrännan jag fick den dagen.