Den omdebatterade vargen uppmärksammades i ett TV-reportage i Vetenskapens Värld i förrgår som kan vara värt att se, där exempelvis licensjakten togs upp. En ganska okontrollerad jakt på ett hotat djur som varit fridlyst sedan 1966 och fortfarande betraktas som i behov av skydd, jagades under inledningen av FN året 2010 – Året för biologisk mångfald. Mycket intressant program vilket också visade lite av folks rädslor och åsikter som kommer av en fantasibild av vargar. Damen som säger hon typ har en varg under sängen är ju lite lustig faktiskt. – Visst måste man ta folks rädslor på allvar men i vissa fall kan man undra, måste väl finnas nån måtta på fantasierna, samma person tar sin bil till jobbet varje dag vilket är bland det farligaste hon utsätter sig för men det reflekterar hon inte ens över. Att vår drottning, oj förlåt, vårt kungliga majestät räknar som en pajas är också något kul alltså, det finns många med åsikter om vargen som inte bygger på fakta och det är det STORA problemet i hela den här debatten egentligen. En debatt som egentligen inte borde finnas alls för hur kan man överhuvudtaget ens motivera att Sverige ska ha en stam på mindre än 200 vargar när antalet björnar är 3000, lodjur 1500, järvar 1000 och en himla massa älg, runt 300 000 djur?

Man har från regeringen konsekvent hävdat att införandet av licensjakten på den hotade vargen skulle förstärka vargstammens genetik och öka acceptansen. Argument som helt saknar vetenskaplig grund och är en ren lögn som förmodligen straffar sig snart. Just nu granskas den gångna vargjakten alltså av EU-kommissionen i och med att det förmodligen strider mot det bindande art – och habitatdirektivet vilket Sverige har förbundit sig till. Är väl ingen idé att förbinda sig till avtal om man ändå ska bryta dem.

Vargen är en prioriterad art och det finns enligt EU inga undantag till skyddet av den svenska vargpopulationen.

Ser fram emot att snön ska komma så jag kan se lite fler spår efter Tsappos, Zita, Aylas, Connie, Milou och Emblas stamfader. Den ena av dem mer varglik än den andra men ändå egentligen rent genetiskt en varg, dock välkommen i vardagsrummet hos de flesta! Det verkar som om hunden är tillkommen för att vara människan till hjälp och stöd i alla lägen. En trogen följeslagare hon inte kan vara förutan. Är hunden kanske en skänk från ovan eller en följd av att vissa vargar närmade sig mänskliga boningar för många tusentals år sedan och levde sida vid sida med människan och drog nytta av varandra? Välj själva!

Här är länken till programmet om ni vill se. Om vargen börjar 40 minuter in i sändningen.