Fredagen bjöd på en heldag i skogen. Fint skarföre för turskidor så det var bara att knalla på överallt. Man tar sig fram snabbt i skog och mark på detta sätt. Fin fint. Körde fram emot sjön Alken på höjderna och följde Alkenmossen över mot Byamossarna/jättestolsmyren. Detta är områden man rört sig i många gånger dag som natt. Men på något sätt upptäcker man alltid nått nytt när man skidar omkring däruppe. En sådan dag som denna vill man inte åka tillbaka till lägenheten men när mörkret föll på skogen drog jag mig långsamt hemåt igen då plikten kallade. Perfekt tur att testa utrustningen på inför längre turer. Har införskaffat mig nya stavar. Det måste ha varit något fabrikationsfel på ena trugan för det släppte i några fästen. Duger inte. Får man alltså justera så det inte släpper.<!–
WriteFlash('’);
//–>Har hört många säger att de upplever att de kämpar ”mot naturen” när de är ute på friluftsturer o likn. Själv föredrar jag att kämpa med naturen för jobbar man mot naturen stryker man förr eller senare med. Tänkte informera lite vad som är viktigt att tänka på när man är ute på tur på vintern. Fått några mail med frågor om detta. Kanske inte speciellt jobbigt att vara ute i enbart -10 och bara en dag men ska man ta längre turer i kyligare omgivningar kan det vara bra att tänka på. Så här kommer lite tips:

På vintern är det viktigt att man klär sig enligt flerskiktsprincipen, så att man har lämpligt med kläder i förhållande till vädret och den fysiska ansträngningen.

Bidragande orsaker till kylskador

*Bristande kunskaper
*Ingen eller felaktig behandling av kylskador

*Bristfällig eller felaktig klädsel
*För lite mat och dryck
*Dålig kondition
*Stress
*Trötthet och utmattning
*Skada eller sjukdom
*Bristande kontroller

Bra klädsel skall kunna bevara kroppsvärmen när de behövs och även kunna ventilera när så behövs. Klädseln måste alltid anpassas efter aktiviteten du utför. Ett lämpligt sätt att klä sig för att kunna anpassa klädseln är enligt flersiktsprincipen som består av 4 skikt:

*Inre skiktet – skall leda ut fukten från huden. Tunna ullunderställ är överlägset enligt min åsikt, långärmad samt likvärdig långkalsong.

*Mellanskiktet – svarar för värmen. Själv använder jag en lagom tjock tröja här. Även där fungerar ull utmärkt.

*Yttre skiktet – skall skydda mot vind och väta. Använder själv ekologisk bomull i stark kyla som fungerar bra i ytterplagg (värdelöst som underställ mm) och exempelvis militärens M90 byxor fungerar alldeles utmärkt i torrt och kallt väder. Gore-tex etc fungerar dåligt i kyla då den är för tät att ”jobba” i men vid funktigare väderlek är det ett utmärkt plagg då bomullsplaggen torkar alltför långsamt.

*Förstärknings skikt – ”Förstärkningsplagg” används för att förstärka klädseln vid stark kyla, vind eller kraftigt regn. Förstärkningsplagg skall alltid hållas torra, bärs inte vid fysisk aktivitet m.m. Exempel på förstärkningsplagg är Lovikkavantar, halsduk/buff. Här använder jag en tunn dunjacka. Tar liten plats och ger bra värme, fungerar ner mot -30. Klä er luftigt och undvik att pressa ihop luftlagren. Det är luftlagren i plaggen som behåller värmen.

Skor rekommenderar jag att ni tar till storleken något nummer på så ni har god plats för att röra tårna. Har själv ett nr för stora turskidpjäxor och de fungerar bra ner mot -30.

Reservplagg för händer och fötter är bra att ha med sig. Dessa skall packas fuktskyddat.

Testa er utrustning och lär er hur kroppen fungerar på kortare turer och kom ihåg att om ni börjar frysa så rör på er för att få upp värmen i kroppen. Spring omkring, bär ved, skotta undan snö i lägret mm är ett bra sätt att hålla värmen på. Eller däng turkamraten och har ni ingen sådan med er letar ni upp ett björnide och sticker ner skidstaven i så ska ni se om ni inte kan bli varma igen 😉

Hoppas det var något tips som kommer till användning för er.