Tsappo hängde med på en tur. Han var nöjd men han sjönk ner i sjön en bit då han är rätt tung den lille. Vi tog en sväng på Säterudskogen. Färska Älg, hare och rävspår. Tsappo satte av efter älgen som han verkade vilja sätta tänderna i. Fick en fråga om kök till friluftsliv.

Sen jag lämnade Trangia-tiden bakom mig använder jag numera ett gaskök till samtliga mina turer. Ett litet smidigt kök som kallas jetboil. Blir mest att man kokar vatten när man är ute och det fungerar det utmärkt till. Använder också elden så mycket som möjligt till att smälta is/snö i en kastrull och häller i en termos. På vintern funkar en gasblandning med isobutan/propan bäst men kom ihåg att skaka om flaskan lätt innan användning så vätskan blandas. Man kan också värma gasbehållaren innanför kläder för att få en bättre effekt. MSR har en tub som ska klara -23 grader. Den funkar ok med förvärmning. På hög höjd går gaskök som en raket (>3000 m) tack vare det betydligt lägre lufttrycket. Testar en variant som jag gjort en hemmabyggd isolering på som jag ska testa framöver och se om den är bra.

En del som använder gaskök i kyla brukar göra en spiral i koppartråd som sedan sticks in i lågan och sedan viras runt gasbehållaren för att värma den. Detta är INGET att rekommendera för den glada amatören, snarare självmordsbombaren då en potentiell bomb uppstår om det blir lite mycket av det goda…

Tänk på:

1. Flaskan skall stå eller hänga upprätt. Välter flaskan kan butan/propan rinna ut och förorsaka explosionsartade flammor i brännaren om köket inte är försett med flamskydd. Av samma skäl bör man aldrig ha huvudet ovanför brännaren. Eftersom propan är lättare än butan kommer propangasen att förbrännas först, vilket gör att du får oproportionerligt hög effekt i början av flaskan. Skaka lite innan du tänder så blandas gasen.

2. Vid kylig väderlek, förvara gärna flaskan nära kroppen om du kan, då blir effekten bättre.

3. Kolla att bränsleslangens anslutningar är täta och att packningar och O-ringar är hela.

4. Tänk på att gas slukar syre – var noga med ventilation i tält så du inte somnar in för evigt.

5. Ta alltid med tomma flaskor hem.