Såg fram emot en strålande månskensnatt med -25 men fick tyvärr slita mig upp ur sovsäcken klockan 23.00 och skida hem med Tsappo till sitt vanliga bekväma boende i sängen. Tsappo tyckte jag var rätt tråkig som gick och la mig vid 20.00 men när brasan brinner ut har man inte mkt till val om man inte har päls vill säga. Så Tsappo härjade med en älgko och dennes kalv som också låg närheten så jag var lite orolig att han skulle försvinna om jag somnade till så jag åkte hem med den lille så inget tråkigt händer. Sen var det nog bra att jag åkte hem och plåstrade om benet också då jag på något sätt (har aldrig hänt förut) lyckades slinta med kniven när jag högg ved och satte den rakt i låret. Var ruskig tur att jag hade dubbla byxor på mig för min kniv är både tung och sylvass och skulle gått djupare in annars. Slapp dock sy denna gång men det blödde ganska mycket. Fick hämta tältet på morgonen. Hade sett fram emot att vakna upp till en strålande klar dag så det var lite synd.

Apropå hund så fick jag ett mail ikväll från en markägare vid Byamossarna om att det har satts upp skyltar på Byamossarna om att det är hundförbud i skidspåren. Tror det är få som störs av hundar i dessa spår faktiskt. Detta är också kommunens mest lämpliga område för körande med hund och det är klassisk vildmarkskaraktär på spåret. Dessutom driver det väldigt mkt däruppe och det gör att man är tvungen att spåra om ganska ofta ändå. Och det är ju också så att det springer både älg, varg och räv i skidspåren ganska ofta. Kanske dagligen! Men det är också så att ingen enskild person kan sätta upp förbudsskyltar hur som helst. Sådana bestämmelser ska finnas inskrivna i ordningsstadgan, men så är inte fallet i Arvika vad jag kan se. Länk

Formellt ska ett hundförbud alltså finnas i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. Det gör de alltså inte. Många hundägare är nog intresserade av friluftsliv, men vill inte lämna hunden hemma för att kunna ta en skidtur. Jag vet att många skidåkare på Byamossarna är glada amatörer som nog har överseende med eventuella tasstryck i skidspåren. För skidåkare med högre krav på spår etc. finns ju elljusbanorna på Viksområdet. Om det nu är en privatperson eller ev. en förening som själva beslutat om detta så kan man inte göra på detta sätt, det sätter allemansrätten stopp för. Undantag från denna ska stå i kommunens ordningsföreskrifter och det kan varken föreningar eller privatpersoner ändra på.

Blir spännande att se hur den här historien fortlöper…