Varit livliga diskussioner kring uppgifter om att svenskar kan ha dödats av egna kulor i Afghanistan. Tycker personligen inte att det finns någon anledning att försöka bevisa något då detta inte direkt hjälper de döda. Det blir bara till spekulationer som nu lämnar ledsna och upprivna anhöriga och kamrater till de stupade. Dessa som idag försöker ta sig vidare men ständigt får bära med sig minnena av händelserna den 7 februari 2010 i Gurgi Tepa då deras nära stupade. Men var än de dödande kulorna kom ifrån så är det givetvis tragiskt men sådant är ett deltagande i ett krig. Folk dör. Så länge du sätter ett skjutvapen i en människas hand kan saker gå illa, väldigt illa.

I det militära så höll jag på att bli skjuten sönder och samman under skarpövning (skarp ammunition) då en kille med ksp (kulspruta) kom på efterkälken i skyttelinjen. Vi framryckte växelvis och sköt ner pappfigurer med kraftig automateld och plötsligt så sprutade jord och annan bråte upp våldsamt endast en halvmeter framför mig när en grabb snubblade till i skogen och samtidigt skickade iväg projektiler i en eldhastighet av 850 skott/min. Så nära var det att min kropp förvandlades till en kletig massa med dött kött. Detta var då enbart övning, man ska komma ihåg att i en krigssituation är stressen betydligt högre. Ett par år innan hade en kille på just den typen av övning vi utförde dött då ett misstag skedde. Även under övning där det ändå är ett oerhört viktigt säkerhetstänk hela tiden sker alltså olyckor.

Jag vet inte men jag tror en del omkring det som händer och sker i Afghanistan just nu. Väljer man som svensk att delta i strid genom att bära vapen och kriga som svenskarna nu gör kan man betraktas som legitimt mål medan en civilperson inte gjort ett sådant val. Var själv uttagen till utlandstjänstegörning och ”fredsbevarande” insatser för några år sen men tackade för mig i sista stund då morsan tyckte det lät allt för riskfyllt och för hennes skull stannade jag hemma vilket jag faktiskt är glad över idag. Om något land skulle anfalla Sverige skulle jag dock utan tvekan försvara vårt land men att försöka övertyga någon annan om vad som är rätt och riktigt i land där dess invånare bär med sig en helt annan världsbild än min egen vill jag helst låta bli. Låt oss exempelvis säga om man nu skulle genomföra ett rättvist o demokratiskt val i Afghanistan där ett parti som inte motsvarar den västerländska normen, säg islamistiskt eller talibaner, deltar och vinner, skulle VI i väst acceptera detta och låta dem vara i fred med de som de valt??

Vilka som är värst av ”onda talibaner” eller ISAF-styrkor ligger nog faktiskt i betraktarens ögon, talibanerna ser sig själva som ljusets soldater medan alla andra som inte följer islam är djävulens horder. Afghanska folket känner sig nog som fångar bland pest och kolera då de har hamnat i kläm mellan de olika stridande grupperingarna. Är det några man borde ha medlidande med så är det faktiskt folket, de civila.

Ett hämndbegär från USA var det som en gång styrde den gigantiska krigsmaskinen till mellanöstern och den har nu skördat tusentals liv och många av dessa är civila. Personligen tror jag inte att det går att kuva fundamentalister med kulor. Bomber och granater är lönnlöst då detta aldrig kommer fungera då situationen är långt mycket mer komplex än att man kan se konflikten i svart och vitt. Det är ÖVERHUVUDTAGET inte konstigt att den FN-stödda operationen mot Afghanistan har SKAPAT betydligt fler extremister och talibaner än den har eliminerat. Det är klart att de krigande nationerna och då inklusive Sverige får folket emot sig när deras barn, män och fruar sprängs till bitar. Troligtvis hade de flesta normala människor med stor sannolikhet också blivit det om en missil tillintetgjort deras hus tillsammans med alla där inne. Det handlar inte om ONDSKA, utan bara om mänsklig logik! Man kan inte bygga en nation genom att mörda befolkningen.

Jag är ganska övertygad om att de som kämpar mot USA och övriga västmakterna i Afghanistan drivs av en övertygelse. De tror de är frihetskämpar som slåss mot ockupationsmakten, oavsett om det är Engelsmännen, Sovjetunionen eller som nu USA plus ett antal lurade länder. Att Afghanistan heller inte är ett land att låta sig ockuperas visar ju historien – det borde amerikanerna nu ha förstått efter tio års närvaro i landet. För Ryssland tog det sju år och för britterna 40 år att lära sig samma läxa. Jag vill hävda att Sverige deltar i ett av USA:s krig vilket troligtvis inte kan vinnas med militära medel.

Antalet civila dödsoffer i konflikten i Afghanistan har ökat kraftigt. Under 2010 dödades 2777 civila vilket är en ökning med ca 15 procent jämfört med 2009. Faktum är också att krig är pengar oavsett hur illa man än tycker om det. Att man smällde den svenske politiker som starkast kämpade för nedrustning och att minska konflikter i världen var kanske ingen tillfällighet för 25 år sen. Att JFK röjdes ur vägen då han ville se ett tillbakadragande från Vietnamnkriget kanske inte heller var en tillfällighet. Efter att han mördades började Vietnamnkriget på allvar! Också det ett krig där onödigt lidande blev vardag.

Krig är en alldeles lysande affär, om än inte för dess offer…