Blev en fin övernattningstur tillsammans med Holmstrand i ett häftigt område som ligger väster om Järnskog. En höjdplatå (cirka 320 m.ö.h.) med gott om snö i dessa vårvinterdagar. Området liknar ibland ren vildmark med få bilvägar eller andra spår av mänsklig aktivitet. Något som vi tänkte på var att det rådde total tystnad under tiden vi var där vilket var skönt. Området erbjuder dig som besökare många olika naturupplevelser, till exempel naturreservatet Norra Lien och de stora orörda mossarna Fogdegropsmossarna, Storemossen och Amundsmossen. Mossarna bildar tillsammans ett mycket stort myrområde med mängder av kärr, gölar, myrholmar och små tjärnar, som saknar motstycke i Eda kommun. Här finner man varierande naturtyper såsom barrnaturskog, tallskog, sumpskog, småsjöar, tjärnar och myrar. Man kan om man har tur (eller otur beroende på hur man ser det 😉 få syn på spår efter varg, lo och björn. Har du tur kan du också få se en kungsörn segla förbi. Vi såg dock i stort sett inget djur denna gång då vi nog skrämde det mesta ur skogen.

Vi började med att ta oss upp till höjdplatån från Remjäng på Säterleden. Säterleden är en kuperad vandringsled som följer den gamla Sätervägen mellan Remjängssätern och Remjängs vattensåg och spånhyvel. Vi fick också möjligheten att testa lite utrustning mot varandra då vi hade lite olika typer av ex skidor. Martin hade medelbreda turskidor med vallningsfritt belag och jag körde breda skidor med fällelås och en kortfäll (stighud) i trampet. Uppför var mina skidor bäst men när man väl kom upp och snön bar så bra som nu så fungerar den typen skidor Martin hade bättre. Så vad man föredrar beror lite på användningsområdet. Med tung packning (ryggsäck med tält, vintersäck, kök osv) så spelar det ingen större roll men tar man av den tunga packningen och ska röra sig lätt funkar den lättare skidutrustningen bättre.Sovsäcksmässigt blev det också ett test (om än ofrivilligt då Martin inte hade riktigt koll på hur mkt hans säck klarade av men nu skulle den hårdtestas). Det blev ca -15 på natten och då var det inte lätt att hålla värmen i den säcken för Martin så han klev upp tidigt och tände brasan ;-). Ett klart tillförlitligt test precis som det ska vara.

Efter frukosten så tog vi en utforskningstur i området men undvek de delarna som är ”trafikerade” av andra. Vi såg dock spår efter någon skidåkare som garanterat haft en fin tur däruppe. Sen blev det att gräva en vindgrop och sola sig någon timme. Slarvade med glasögonen (solglasögonen) då solen var stark så idag är jag nästan snöblind. Vilken amatör liksom! Kändes inte som det tog så som det gjorde, klassiskt misstag.

Blev också en liten film från skogen så ni kan leva er in i turen. Tycker vi fick med de mesta av de fina vyerna. Rätt gött tjuvsläpp på skidorna när jag går upp vid bäcken på slutet och att åka brant utför med 20 kg i ryggsäcken är inte det lättaste ;-)..<!–
WriteFlash('’);
//–>