Det börjar dra ihop sig till 10-Mila. På lördagskvällen smäller startskottet 21.30 och vår förstasträckslöpare Per Eklöf får ge sig ut i skogen tillsammans med 351 andra lags löpare. Per är stark och stabil så jag är säker på att han håller huvudet kallt och gör en bra sträcka.

Själv ger jag mig ut någon gång efter midnatt på ”Långa natten” som är fjärde sträckan. En mytomspunnen sträcka som kräver sin man, om man har krav på sig själv att ta sig igenom den på ett så effektivt sätt som möjligt. Här kan det mesta hända. Långa natten är inte som andra idrottsklassiker, nästan vem som helst kan klara av ett Vasalopp efter lite träning. Här krävs något mer. Citat Anders Gärderud: ”- Man kan inte skicka ut vilken amatör som helst på långa natten, de skulle aldrig komma i mål, möjligen hitta första kontrollen”.

För att springa av långa natten räcker det inte med att orientera bra. Löpstyrkan är avgörande, det gäller att kunna springa ca två mil i svårframkomlig och kuperad skog. Förmågan att ”hänga”, alltså följa efter andra löpare som är bättre än dig själv, är också en viktig egenskap. Just ”hängningen” anser jag vara min styrka så jag hoppas få bra ryggar att fästa repet kring 😉 under natten.

Ser fram emot utmaningen och gårdagskvällen tillbringade jag i skogen där jag tränade nattorientering. Blev också ett fint ”genrep” på Kilsnatta i fredags så jag är ganska taggad. Hoppas inte pannlampan slocknar 3 kontroller innan mål som den gjorde ifjol. Blev mer överlevnad än orientering då. Men Eklöfs hemmabyggen verkar riktigt vassa.

Herrar, Lag 1 (startnr 68) – 10 sträckor

01 Per Eklöf 12 km

02 Oskar Arlebo 13 km

03 Marcus Jansson 12 km

04 Lars-Olof Gävert 16 km Rak

05 ? 8 km

06 Albin Arlebo 8 km

07 Erik Lindgren 7 km Rak

08 Per Jonhed 12 km

09 Stefan Aronsson 8 km

10 Per Sjögren 16 km

Länkar:

KFUM-Lag

KFUM-Nyförvärv

10MILA 2011