Idag under en kortare tur på turskidorna så gick jag igenom isen på ett tjärn långt upp på skogen. Trots ett säkerhetstänk som hållit mig över ytan på otaliga passager av frusna vattendrag i dryga 15 år då jag senast råkade ut för en liknande händelse, så hände det man vill undvika. Närmaste vägen till bilen var 40 minuter så då gäller det att lösa situationen på plats. Att jag gick igenom berodde på att jag följde tjärnet mot en utloppsbäck där jag stannade för att kontrollera isens hållbarhet. Hade dock bytt stavar och dessa fungerade annorlunda när man slog dem i isen än de andra som går igenom rätt lätt om det är dålig is, så jag blev helt enkelt lurad att isen var starkare än den var. Kändes inte bra så jag tog fram kniven för att hacka mig igenom isen och se hur tjock isen var när den samtidigt brast under mig. Hamnade inte helt under vattnet då jag hann få ut armarna. Det var djupt men nära land och jag kunde nästan nå land så jag kastade mig framåt samt körde kniven i marken och slet mig upp på någon sekund.

Om man hamnar i vatten så sker nedkylningen mycket snabbt, eftersom värmeförlusten blir 25 gånger större när man är blöt. Så det gäller att handla snabbt, instinktivt och vara förberedd. Ända sedan jag började vara i skogarna på detta sätt har jag haft med mig ett extra par strumpor, kalsonger, mössa och tröja i en vattenskyddad påse i ryggsäcken. Den påsen har i stort sett varit orörd i 15 år då jag senast jag gick igenom isen men i ett sådant läge som idag är man tacksam för att den ännu är med. Rullade mig i snön med förhoppning om att snön suger upp en del av vattnet, sen snabbt av med de blöta kläderna, man måste se till att få av den blöta utrustningen och skalplagg innan dragkedjor m.m. fryser. Direkt på med torr mössa och tröja, det gäller att förstärka där den största värmeförlusten sker innan man byter strumpor. Tog därefter fram termosen och fick i mig varm fruktsoppa. Sedan byte utav resten av kläderna jag hade med. Vred ur underställsbyxorna så gott det gick och på med dem igen (av ull så de värmer även fast de är fuktiga).

Sedan börjar arbetet med utrustning som ex skidorna, pjäxor och bindningar, fulla av is som får skrapas och bankas loss för att man överhuvudtaget ska kunna ta sig tillbaka. Därefter hitta en säker reträttväg därifrån. Man vill knappast gå igenom ännu en gång.

Kan säga att denna gång med runt -10 °C var betydligt behagligare än den gången på Glaskogen för 15 år sen då det var runt -20 °C så jag lät denna gång bli att dunka upp en eld utan satsade på att köra mig riktigt varm genom att jobba hårt. Snön var djup så efter 10 minuter så började värmen komma tillbaka i kroppen vilket var ganska behagligt i det läget. Med mindre kunskap och sämre tränad kropp kunde jag slutat som denna stelfrusna varelse som spratt upp från snön när jag for igenom…

Enkelt råd: Förbered er alltid för det oväntade på vinterturer. Detta var en kort enkel tur som jag knappast räknar som ens en tur men är olyckan framme gäller det att veta vad som skall göras. Er utrustning skall alltid packas med tanke på att det som inte får inträffa kan inträffa. Packa alltid viss del av utrustningen fuktskyddat.

Det lustiga med hela dagens historia är att jag för tillfället håller på att skriva en enkel guide (kanske blir klar 2013) tänkt för att kunna användas under vinteraktiviteter och i den finns en liten del där jag tar upp säkerhetstänk och riskfyllda situationer mm. Denna situation fanns med.