Har en del följare från andra länder som skickar mail och kommentarer på en del av mina bilder och filmer så därför försökte jag sätta ihop lite av en del av det filmmaterial jag har tagit de senaste åren som skulle kunna beskriva mitt landskap på ett bra sätt. De gillar det de sett: ”Awesome video and marvelous landscape! All the best!” Resultatet är helt enkelt en liten film som beskriver ”L-O land” som Boström en gång kallade det. Har fått med en lite av det man kan hitta i våra skogar, både sommar och vinter. Allt från mer civiliserade platser till rena ödemarken. Jag har alltid tagit allt för givet som finns i våra marker då man är uppväxt med att vara ute i naturen men på senare år har jag börjat reflektera mera då jag mera kommit i kontakt med människor i andra länder som tycker vi har något alldeles unikt här hemma. Därmed har jag också börjat jämföra och se saker jag inte såg tidigare. Kanske är det så att min verkliga upptäcktsresa inte består i att söka efter nya vyer, utan att se dem med nya ögon. <!–
WriteFlash('’);
//–>Ett enkelt konstaterande är att vår natur är helt otrolig. Och jag är tacksam över att få leva mitt i den. Det jobbiga med all den fina miljön runt omkring mig är att när jag är hemma så längtar jag på något sätt alltid tillbaka ut i naturen. Livet emellan mina turer på skogarna blir enbart en transportsträcka till nästa gång. Våra skogar är stora, enormt mycket större än de tror de som enbart åker förbi dem och ser skogen genom ett bilfönster eller tar en skogspromenad med bössan. Då har du bara skrapat lite på ytan. Stick ut i flera dygn med skidor, packning och sovsäck så ska ni få se den verkliga storheten i vårt lanskap.

Och om du ska röra dig på ett säkert sätt i markerna är det första du ska behärska orienteringsförmågan, att läsa karta och kompass. Och om du tappar bort dessa saker skall du kunna orientera dig på ett dugligt sätt utan hjälpmedel. Redan i momentet med kartan faller de flestas förmåga att vistas på ett säkert sätt i markerna. Och tro mig du ÄR säker i markerna, säkrare än någon annanstans i det här landet. Oavsett vad de säger de som tror att en björn lurar på dig bakom närmaste träd eller att en vargflock kommer jaga och svälja dig hel om du övernattar i skogarna. Däremot kan du råka skada dig själv eller vara en fara för dig själv genom ditt agerande eller om du har bristande kunskaper i de mest grundläggande färdigheter. Det är detta jag menar med säkerhet i naturen. Du är själv ansvarig för 99,9999% av de farliga situationer som kan uppstå. Att du är i god fysisk status är också en grundläggande faktor för att minimera att en risksituation uppstår. Men detta får vi ta en annan gång.