<!–
WriteFlash('’);
//–>Igår lämnade
Grete Waitz jordelivet efter en lång kamp mot cancer. Inte ens de allra starkaste står emot denna hemska sjukdom. Grete blev 57 år gammal. Grete var en av de som bröt barriärer för kvinnor när det gäller fysisk aktivitet och visade att det inte var ”farligt” att springa långt för kvinnor. Grete började som banlöpare. Hon satte världsrekord på 3 000 meter två gånger, deltog i OS i München 1972 och tog två EM-brons. 1983 tog hon det första VM-guldet någonsin, då damernas maraton var första gren i det första världsmästerskapet i Helsingfors. Hon sänkte världsrekordet för maraton med sammanlagt nio minuter. Hennes personbästa från 1986 var 2.24.54.

Waitz blev kanske mest känd för sina nio segrar i New York marathon. Hon vann också London marathon två gånger och tog guld på VM i terränglöpning fem gånger. Hon mottog Norska sportjournalisternas statyett fyra gånger, vilket är flest av alla. Bland Waitz stora meriter finns VM-guld, samt silver i Olympiska sommarspelen 1984. Efter karriären arbetade Waitz som tränare men även med välgörenhetsarbete, exempelvis för IOK. Waitz står staty utanför Bislett stadion i Oslo. Hon fick Fearnleys olympiske ærespris för sina insatser i OS 1984.

Jag hade turen att få träffa och prata med henne för några år sedan i Oslo när jag och Martin var på löplabbet där Martin då jobbade. Vi pratade en del om träning den gången och jag fick en del bra tips men framförallt minns jag henne som en varm och stor människa som inspirerade andra. Bara åtta dagar före hon dog höll Grete ett föredrag om träning genom en stiftelse mot cancer. Grete arbetade aktivt ända till slutet för bättre villkor för de som drabbades av cancer.

LÄS MERA:

http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/118151/

http://nrk.no/sport/1.7601169

”Hon var min största idol” Sveriges maratondrottning sörjer avlidna Grete Waitz

Grete Waitz död i cancer i natt Norge i sorg efter att friidrottsstjärnan gått bort

http://blogg.l-ogaverth.com/#post69