1. Allmänpolitisk debatt inför budgetarbetet 38:00, 1:31:30

Arvikapartiet lyfte några lokala frågor som var aktuella just nu. Vi tog också upp vikten av ett bra bemötande. Ett bra bemötande är viktigt, även då man meddelar ett negativt beslut. Vi är övertygade om att om man haft ett bättre bemötande hade man kunnat undvika en hel del negativ publicitet, och även onödiga rättsprocesser vilket skedde exempelvis i ”överförmyndaraffären”. Klart fördelaktigare är att ”lyfta” frågorna. Öppenhet har efterfrågats från kommuninvånarna.

4. Enkla frågor 4:41:31

Arvikapartiet hade en del frågor detta sammanträde. En kortversion redogörs nedan. Se Arvika-Youtube från sammanträdet för mer information.

Enkel fråga om LSS-avgifter, Weine Dahlen (Arvp)

Fråga till Jonas Ås (S) ordförande vård och omsorg. Varför har avgifterna för resor till och från daglig verksamhet höjts med så mycket som 9%?

Enkel fråga om skolskjutsar, Susanne Engstad (Arvp)

Fråga till Henrik Axelsson (S) ordförande i lärande och stöd. Hur mycket har kommunen tjänat på att inte köra skolskjuts över Bålgårdsvägen?

Intressant i denna fråga var att det inte handlade om ekonomi utan om tiden det tog för bussen att köra. När L-O Gävert sedan ställde en följdfråga i ämnet visste man inte vilken tid man hade sparat.

Enkel fråga om skolskjutsar, Lars-Olof Gävert (Arvp)

Fråga till Henrik Axelsson (S) ordförande lärande och stöd. Behöver vi se över riktlinjerna för Skolskjuts eftersom de riktlinjer vi har idag enligt kammarrätten strider mot skollagen?

Bakgrunden var att flera föräldrar hade överklagat beslut om att inte deras barn ska få skolskjuts beviljat av Arvika kommun och fått rätt hos kammarrätten. Skälen för kammarrättens avgörande; att kommunen har antagit egna riktlinjer som säger något annat saknar betydelse. Det överklagade beslutet strider alltså mot 10 kap. 32 § skollagen och ska därför upphävas. Kammarrätten står över förvaltningsrätten så därför gäller kammarrättens beslut.

Enkel fråga om totalförsvar, Weine Dahlén (Arvp)

Fråga till Henrik Axelsson (S) ordförande lärande och stöd. Kan vi tillse att våra gymnasieelever i årskurs 2 kan få gå denna viktiga utbildning ”Tillsammans är vi totalförsvaret” så snart som möjligt?

Tillsammans är vi totalförsvaret kan vi rekommendera. Utbildningen ger en bättre förståelse vad totalförsvaret är, varför det behövs och hur det påverka oss. Komplett utbildning finns här: https://totalforsvarskunskap.se/

Enkel fråga om kommunens brottsförebyggande arbete, Susanne Engstad (Arvp) Fråga till kommunalråd Peter Söderström (S). Hur kommer vi i Arvika kommun att organisera det brottsförebyggande arbetet?

Kommunen är väl förberedd var svaret.

Enkel fråga om kommunens tillsyn gällande det nya EU-förbudet mot blyhagel i våtmarker, Lars-Olof Gävert (Arvp)

Fråga till kommunalråd Peter Söderström (S); Hur kommer Arvika kommun utöva tillsynen av det nya EU-förbudet mot blyhagel vid våtmarker?

Ett mycket bra och sunt svar från kommunalrådet Peter Söderström (S). Arvika är en bra kommun för jakt och viltvård.

5. Motion om att utlysa klimatnödläge i Arvika kommun 5:47:52

Arvikapartiet yrkade avslag på motionen eftersom man inte fått fram vad det innebär konkret. Vi tycker att det som kommunledningsstaben skrivit i svaret är bra. Arvika har redan idag beslutade klimatmål som ska styra och leda klimatarbetet i kommunen. Undersökningar har granskat några utlyst klimatnödläge. Effekterna man såg var noll! Så det är främst en stor dos symbolpolitik. Antingen är det symboliskt – eller så innebär det att hemtjänsten ska sluta köra bil.

Arvika kommun är inte FN! Vi ska fokusera på vår kärnverksamhet. Vi har inte till uppgift att rädda världen. Arvika har mycket skog. Skogen är det viktigaste klimatredskap som Sverige har i sin strävan efter att minska växthuseffekten. En rapport visar att den tillväxt som sker i svenska skogar varje år binder mer än tre år av Sveriges totala utsläpp av koldioxid! Kan vi öka tillväxten kommer vi ta upp ännu mer utsläpp. Ett snabbt överslag ger att Arvikas skogar neutraliserar utsläppen från nästan 136 000 dieselbilar som rullar ca 2000 mil per år.

Är det; ett verkligt nödläge, i Arvika, då får man också i ett nödläge använda nödvärnsrätten. Innebär att den som handlar i nöd kan vara fri från ansvar. Risken är att genom att utlysa ”klimatnödläge” ger vi signaler till radikala klimataktivister att ”nödvärn” är helt ok. Vid införande av ett klimatnödläge i Arvika så ska man redogöra för vad beslutet innebär, och vilka åtgärder som ska utföras på grund av klimatnödläget. Motionen ansågs besvarad.

Arvikapartiet hade dock yrkat på bifall om vi inför klimatnödläge, men riktat till Kina, eftersom de, till skillnad mot Sverige, ökar sina utsläpp kraftigt för varje vecka som går. De tänker heller inte minska sina utsläpp. Rysslands anfallskrig mot Ukraina är det extrema nödläget i vårt närområde idag.

6. Motion om årligt pedagogiskt pris 6:26:14

En bra motion från Anton Sjöstedt (L). Arvikapartiet yrkade bifall till motionen. Att uppmärksamma medarbetare som gör bra ifrån sig kan betyda mycket för den enskilde medarbetaren eller en arbetsgrupp. Någon sa att det finns många arbetsgrupper som borde få pris i så fall, och att det är orättvist mot dem att införa ett speciellt pedagogiskt pris. Arvikapartiet håller med om att det ska vara rättvist men vi kan ju välja att börja någonstans. Arvikapartiet ser gärna att fler utmärkelser kan delas ut till de medarbetare som gör bra insatser. Ett pris behöver heller inte vara något som kostar pengar, utan det viktiga är uppskattningen det visar till våra medarbetare. Någon form av utmärkelse, exempelvis till den eller de medarbetare som alltid hjälper sina kollegor kan vara något väldigt uppskattat tror vi i Arvikapartiet.

Det blev en jämn omröstning men tyvärr vann inte motionen bifall.

7. Begäran om att inte behöva omfattas av verksamhetsområde för vatten och spillvatten i Högvalta – återremiss 6:58:35

8. Medborgarförslag angående inskränkning av VA-område i östra och västra Högvalta – återremiss 7:35:00

Arvikapartiet reserverade sig mot båda besluten. Det här däremot kan ge ett verkligt ekonomiskt nödläge för de som nu tvingas ansluta sig till VA-nätet. Flera har påtalat att de måste sälja sina hus. Dessutom har Riksdagens civilutskott gjort ett tillkännagivande, i april 2021 – att fastighetsägare inte ska kunna tvingas ansluta sig till kommunala vatten- och avloppsnät, men ändå är det just detta som nu sker i Högvalta.

På båda ärendena gavs kommunstyrelsens förslag bifall.

En längre motivering på Arvikapartiets reservation finns här: Brevets ärendemening (arvikapartiet.se)