Uppdrag granskning: Skuggkriget – 1. Putins spioner i Norden | SVT Playhttps://www.svtplay.se/video/KNnNp4W/uppdrag-granskning-skuggkriget/1-putins-spioner-i-norden?position=2490&id=KNnNp4W

Det som presenteras är helt korrekt, men kanske inte kan betraktas som ett ”avslöjande” eftersom det här är välkänt sedan decennier. Bra dock att det äntligen genuint och uppriktigt rapporteras om dessa allvarliga omständigheter. Många har varnat för det här i ett antal år – även flera myndigheter – men de som larmat har vid flera tillfällen i stället anklagats för att typ ”skrämmas” (!?) med ryssen. Samhället har tyvärr i stor utsträckning tidigare präglats av naivitet eller aningslöshet när det gäller frågor om Sveriges säkerhet.

Vi har tom. haft högt uppsatta personer som vid avgörande tillfällen i Sveriges efterkrigshistoria trätt fram för att styra Sverige mot en Moskva-vänlig riktning, exempelvis vid Raoul Wallenbergs försvinnande, nedskjutningen av DC3:an, förhandlingarna om EEC-avtalet, Sovjets ubåtskränkningar och Palmemordet. Vi har haft ”journalister” som varit avlönade av KGB och ”bränner” en stor del av den svenska underrättelsetjänsten.

Av en händelse ”dök” samma personer upp när det var dags att ”på riktigt” inträda i försvarsalliansen NATO och framförde alla möjliga argument mot en anslutning. 

Hotbilden från främmande makt betecknas sedan flera år tillbaka som förhöjd. De tre länder som bedöms utgöra de största säkerhetshoten mot Sverige är Ryssland, Kina och Iran..