Bra att de andra politikerna ändrade sig när det gäller idrottsutbildningar på gymnasieskolan i Arvika kommun.  

På kommunstyrelsens sammanträde i oktober ett par veckor innan var det bara Arvikapartiet, med stöd av SD som yrkade bifall till Motionen om lokalt idrottsgymnasium (C). Nu ändrade sig alla andra partier; från att inte yrkat bifall till motionen och till och med gett avslag.

Protokoll KS (s. 17–18) https://www.arvika.se/download/18.db1a89d18b37a78175e2d3/1697700640941/Protokoll%20KS%202023-10-16.pdf?fbclid=IwAR1oq1xc2cNq8FumqSuWCbt9o-3WHbQaB-2nqJaines7D71NUr3lIKi8DnY

En kommuninvånare sa spontant; ”Det tar ett tag innan hissen går ända upp för de andra partierna”. Ligger kanske något i detta.  

Arvikapartiet skickade dessutom in en egen motion, som reservplan, då vi trodde de andra partierna skulle vara konsekventa (men det är de sällan som synes). I svaret till Centerpartiets motion stod att det inte går att starta en lokal idrottsutbildning i Arvika. Det är helt fel. En nationell godkänd idrottsutbildning är lokal eller regional enligt Skolverket. Av 49 ansökningar om att starta en nationell godkänd idrottsutbildning 2023, beviljades 49. Självklart kan vi detta i Arvika också. Med rätt vilja, ett riktigt underlag i ansökan och ett tillstyrkande från ett specialidrottsförbund kommer inte vi heller att misslyckas…     

Motionen:  https://www.arvikapartiet.se/wp-content/uploads/2023/11/Motion-nationellt-godkanda-idrottsutbildningar-NIU.pdf?fbclid=IwAR21iVGuddGSJchUYc5-6dDTL-GqNtBItY5KZ48GKqu4fuzRrs6lS8ep-dY

Redan inför valet 2022 var vi tydliga med vad vi ville i den här frågan.

https://www.arvikapartiet.se/wp-content/uploads/2022/09/FolderAApartiet_2022_PDF-web.pdf

Historik kring idrottsgymnasium i Arvika

När det gäller idrottsgymnasium i Arvika kommun så fanns det ett ”bollgymnasium” i Arvika tidigare. För snart 30 år sedan. När man pratat om det här har de andra politikerna sett ut som frågetecken.

”Bollgymnasiet” bestod av fotboll och basket. Kenneth Nordling ansvarade för fotbollsinriktningen och Evind Möstel för basketen.

Vi var ca 20 elever från både Solberga och Taserudsgymnasiet som gick på fotbollsgymnasiet i min årskurs som började gymnasiet hösten 1993. Fotbollsgymnasiet lades ner och övergick till elevens val efter läsåret 1995/1996. Är idag mycket tacksam för att jag hade turen att få vara med de här åren. Hade själv låg närvaro på gymnasiets senare delar. Orsakerna till det var flera, men de dagar det var idrott på schemat var närvaron bättre, så för mig var det här något viktigt. Fotbollsträningarna och teorin vi hade var otroligt utvecklande, och matcherna vi spelade mot exempelvis Degerfors fotbollsgymnasium glöms inte bort i första taget. Ofta spelade vi jämt mot dem och inomhus kunde vi till och med utmana rejält.

Olof Mellberg, senare lagkapten i fotbollslandslaget gick på fotbollsgymnasiet i Degerfors samtidigt (f. 1977), så honom hade man en del dueller med. Mellberg hade en stor vilja på fotbollsplanen tidigt i karriären och var en tuffing i närkampsspelet. Det ”small” rejält kan man lugnt konstatera. Minns en gång när det nästan blev handgemäng då jag tog Mellberg hårt i en närkamp i ena hörnet av sporthallen direkt efter att han ”kört över” en av våra spelare.  

Duktig tränare

Tränaren på fotbollsgymnasiet i Arvika, Kenneth Nordling, var landets yngste steg-4 utbildade tränare den här tiden, så nog var det hög kvalité på träningarna vi hade. Kenneth var väldigt bra och ser man nu i efterhand så är det överlägset den tränare man haft – rent fotbollsmässigt – som var klart bäst. Kenneth Nordling tränade sedan just Degerfors IF 1999–2001. Kenneth har steg 4 och UEFA PRO och även en akademisk tränarutbildning. Han har i många år gjort bra resultat i de lag han tränat. Bland annat gjorde IFK Ölme 2004 med Kenneth vid rodret den absolut bästa säsongen någonsin i div II.

Är säker på att fotbollsgymnasiet betydde mycket för de elever som var med den här tiden. Om man ska säga något negativt så är det väl att miljön runt omkring Arvika samtidigt inte var tillräckligt utvecklande för att få fram någon riktigt bra spelare på högre nivå och få ut fulla potentialen av talangen som fanns bland de som gick fotbollsgymnasiet i Arvika. Men. Grunden lades till att prestera även i andra idrotter och där finns ett stort antal SM-tecken från tidigare elever.

När jag skriver de här raderna och tänker tillbaka blir jag alldeles varm i hjärtat. Det är historia nu, men det här var något viktigt. Något Arvika kan vara stolta över – som få känner till.

Kanske kan vi komma dit igen och få ett riktigt idrottsgymnasium i Arvika, med flera nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) i de idrotter som är lämpligast i vår kommun. Ett steg på vägen är vi nu…