Försvarsmaktsövning Aurora 23 blev lyckad. Över 26 000 personer och 14 nationer har deltagit i den största nationella övningen på över 30 år.

Tack till samtliga som bidragit. Tillsammans försvarar vi Sverige.

Försvarsmaktens uppdrag är ytterst att försvara Sverige och svenska intressen, våra rättigheter och vår demokrati. Ett av de främsta verktygen för att höja, pröva och signalera militär förmåga är övningar. Därför är omfattande och avancerad övningsverksamhet centralt för ett starkare försvar.

Aurora 23 har enligt utvärderingsrapporten genomförts på ett kompetent och säkert sätt, och både övade och övningsledningen har visat stort engagemang och en påtaglig vilja att nå övningens mål. I rapporten understryker man också det positiva i att verksamhetssäkerheten har prioriterats högt, vilket sannolikt bidragit till att allvarligare olyckor och personskador har kunnat undvikas. Enligt utvärderarna har övningen letts på ett skickligt sätt och samverkan med den skarpa operativa ledningen har fungerat bra. Framför allt har genomförandet av Aurora 23 kunnat anpassas till händelser utanför övningen, till exempel evakueringen från Sudan och behov av samordning med den polska övningen Anakonda.

Rapporten bygger på iakttagelser, rapporter och dokumentstudier. En djupare analys av övningen kommer att presenteras senare i höst.

– Jag är otroligt nöjd med övningen. Alla deltagares positiva inställning och professionalism har varit helt avgörande för övningens framgång. Nu har vi på allvar visat att vi kan samarbeta över gränserna och agera tillsammans för att försvara våra värderingar, säger övningsledaren Stefan Andersson.