Fick häromveckan reda på att vår klasslärare från mellanstadiet, på Järvenskolan i Gunnarskog, Jan Lönnfjord, hade somnat in i en ålder av 71 år. Riktigt ledsamt besked att få.

Jan fick tillsammans med Thomas Falk hastigt ta över klassen då vår ordinarie klassföreståndare, Helge Backlund (orienterare, OK Jösse) helt oväntat avlidit. Enligt uppgift hände det under sommarlovet och måste alltså ha varit 1989. Var en stor chock för alla men kanske extra för mig då jag gillade Helge och framförallt kände honom privat genom orienteringen.

Jan var en bra lärare med glimten i ögat. Vi hade honom också som ämneslärare i högstadiet. Väldigt snäll som person, men kunde också vara riktigt hård om det behövdes. När han hade sådana energifulla elever som exempelvis undertecknad fick han inbland ta i ordentligt. För det behövdes. Ena dagen vinnare av skol-KM i ex. orientering och nästa dag något hyss. Vad jag minns hade vi våra duster, men efteråt var vi alltid goda vänner igen. Fick höra från Jans son då jag beklagade sorgen, att Jan hade berättat för honom om mig och gamla tider på Järvenskolan. Blev rörd när jag hörde detta. Bilderna är från en skolresa till Stockholm i årskurs 6. Var första gången jag besökte Sveriges riksdag och det var Jan och Thomas som ordnade resan. När jag ser tillbaka känns detta lite extra speciellt då jag idag är engagerad i lokalpolitiken i Arvika. Har ett minne av att vi på skolresan tog flyget Karlstad-Stockholm. Första flygturen för mig. Fantastisk tid. Järvenskolan låg i framkant och var före sin tid, tänk bara på det här med tema friluftsliv som vi hade i högstadiet är ju något som idag 30 år (!!) senare kommer upp som något som är bra för alla. Det visste de för 30 år sedan på Järvenskolan.

Jag och Jan träffades också när jag blev äldre genom jobbet när jag arbetade på fritidsgården Hugo och i studierummen på Centralskolan i Arvika. Och på senare år pratade vi alltid när vi träffades, och jag minns hur han berömde mig för att jag stod upp så när det gällde överförmyndarskandalen trots alla försök att ”tysta” mig från kommunens sida. Berättade för honom att historien egentligen var mycket värre än det som hade framkommit i media. Det hade han redan förstått sa han då. Jan var en klok man. Kommer sakna Jan. Mycket! Arvika har förlorat en fin människa och omtyckt lärare.

Stort tack till min förre klasskamrat Jessica Björkäng för bilderna.