Fått en hel del frågor angånde träning senaste tiden. Alltifrån fotbollsspelare i lite lägre divisioner till seriösa orienterare har frågat om diverse tips. Kul, träningslära är mkt intressant och man har genom åren plöjt igenom en hel del böcker i ämnet. Förmodligen använder jag inte ens mina bästa tips på mig själv för ofta men det ska bli ändring på det är det tänkt. Träningslära är ett otroligt brett område och det finns diverse läror som motsäger sig varandra men ändå gett framgång och det gäller därför att hitta den modell som passar varje individ.

Ska försöka få till en liten ”tipsdel” på bloggen där jag tipsar om diverse träningspass man kan göra och vad de är bra för. Tanken är att jag ska belysa träning ur ett helhetsperspektiv och inte bara elitträning utan att verkligen visa på att människokroppen är skapad för rörelse, i massor.

När det gäller orienterare har de generellt bra uthållighet och styrka för det specifika arbete de utför. Tex. Anders Gärderud menar dock att de tre övriga snabbhet, koordination och rörlighet är extremt eftersatta av orienterare.

Gärderud menar på att det egentligen är få idrottare som har så dålig kroppshållning som orienterare. Det finns därför en stor utvecklingspotential på dessa områden. Hans tidigare norska landslagsadepter har specifika övningar i form av tåhävningar, hopprepshopp, sidhopp över häckar, rörlighetsövningar för höften och så vidare att göra. Dessa övningar utgör en liten del av den totala träningsmängden men de finns med som ett ständigt inslag.

Anders Gärderuds framgångsformel lyder: 2(pass om dagen) x7(dagar i veckan)x52(veckor om året x10 (i 10 år).

När man sedan blivit professionell övergår man till ett pass om dagen som varar i 24 timmar.

Här kan ni se en intressant video:<!–
WriteFlash('’);
//–>Vad gäller afrikanerna vill jag bara säga att ordspråket ”motivation alltid slår klass” stämmer. Dessa killar/tjejer springer för livet. Det är deras enda chans ur fattigdomen. Jämfört med dom kan vi aldrig motivera oss på samma sätt men det finns mycket att lära från dessa löpare.