Top 3 med segraren från Etiopien i mitten och Gulars Hallvard Nilssen som tvåa.

Baksjøløpet avgjordes idag i Åbogen utanför Kongsvinger. Hade bra minnen därifrån då jag gillar banan som är ganska hård med många backar. 2007 var jag med och körde vilket resulterade i en seger och nu var det åter dags igen att springa detta trevliga lopp.

Inte varje dag man får chansen att spurta mot en Etiopisk långdistanslöpare. Svårt att tänka mig att det kommer bli några fler ggr heller. De är i en klass för sig. Men att jag överhuvudtaget får stryk i en spurt var jag grymt besviken på när jag gick i mål. Taktiskt gjorde jag ett stort misstag i spurtuppgöret då den drogs upp alldeles för våldsamt och för tidigt.

Blev ett avvaktande lopp redan efter några kilometer. Banan startar med en lång backe. Efter 1,5 km uppförsbacke var vi tre man i täten med en ordentlig lucka bakåt och därefter gick det verkligen inte fort. Verkade som alla tre var ute på söndagstur då ingen ville sätta fart på loppet. Vi låg på mellan 3.15 till 3.30 fart enligt GPS och medelpuslen efter loppet i mål var bara 162 vilket är en bra bit från vad man brukar ha på tävling. Jag som kört en ganska hård vecka tänkte att detta var väl bra och normalt sett litar jag på min spurt. Blev lite misstänksam när det var ett par tre kilometer kvar och de andra inte ville springa fortare fast det märktes att det fanns kapacitet. Antagligen litar dom också så mycket på sin spurtförmåga så de väntar tills spurten. Så jag tänkte ett tag gå fram och köra lite och känna på dom men jag testade aldrig utan fortsatte avvakta.

Om loppet gick långsamt så gick spurten ganska mkt snabbare. När ca 600 meter återstod av loppet drar Hallvard igång en riktig raket. Var nere på 2.16 per/km enligt GPS´n när jag kollade klockan efter loppet. Detta slutade med att 150 meter från mål hade alla tre tätlöparna benen fulla med mjölksyra men då var etiopiern med minst muskelmassa den som orkade springa bäst med syra i benen och vann loppet trots en liten vurpa i sista kurvan. Hade jag bara ökat lite grann istället och kunnat spurta ordentligt med 250 meter kvar tror jag det hela kunnat slutat annorlunda men jag var dum nog att tänka- släpp inte nu. Men just i det läget trodde jag ju inte heller alla tre skulle stumna så totalt på slutet. Men med den farten borde man egentligen ha förutsett detta. Alltid lär man sig något. Nu får det bli spurtträning 😉

De andra två killarna är riktigt bra löpare. Det är det ingen tvekan om. Nilssen vann loppet ifjol. Nilssen är nere på 4 blankt på 1500 och kör 3000 på 8.30 och Etiopiern hade gjort 14.30 på en tuff 5 kilometer så på platt löpning har han förmodligen grym kapacitet. Konstigt att han inte drog mer och hårdare ute på banan då utan låg som trea hela tiden men han kanske inte trivdes så bra i snön. Hörde också efteråt att han nyligen dragit igång träningen igen efter en tids uppehåll så det kanske var därför han höll sig i bakgrunden och verkade trött. Skulle ha testat att köra hårdare så kanske han släppt…

Den Etiopiska killen kunde varken norska, svenska eller engelska men hade en tolk med sig från en flyktingförläggning i närheten där han bodde som vi pratade med efter loppet. Det var intressant. Ett annat liv.

Min thaiboxarvän hade en go kommentar direkt efter loppet. – Du måste ju för fan bli lättare i kroppen. Du får ju banta…

Reportage tryck här xxx

Tio snabbaste män 18-34 år
1 Dadi Oda, Magensa Orion 39.15,8
2 Nilsen, Hallvard Gular 39.16,7
3 Gavert, Lars-Olof Magazinet Karls 39.20,6
4 Adan, Abdiuwali Orion 42.35,5
5 Solberg, Hans Amund Romerike Politi 42.48,7
6 Bergkvist, Sigurd Åbogen 44.13,2
7 Sørli, Torbjørn Kongsvinger Skøyteklubb 46.39,2
8 Sørli, Ole Martin Kongsvinger Skøyteklubb 46.41,1
9 Sandstad, Håkon Lee Kongsvinger 46.42,9
10 Furulund, Einar Ren-Eng 47.00,2