Idag blev det en resa till Molkom för mig med farsgubben som coach. Den 36:e upplagan av Karisänglunken skulle avgöras i Bäckelid en bit utanför Molkom. Första loppet gick alltså redan 1974. Banan mäter strax över 8 kilometer enligt GPS´n och går över två rejäla höjdpartier i svårlöpt skogsterräng. Det erbjuds faktiskt en riktigt krävande bana som bara verkar bli jobbigare med åren. Rejäla klättringar genom skogen som ska avverkas, dessutom har stora delar av den stig man springer på blivit sönderkörd av en skogsmaskin på senare år och är således ganska svårsprungen. Ungefär +130 höjdmeter är det som ska klättras. Laddningen igår kväll var toppen med en stor kebabrulle, lite chips och choklad som förhoppningsvis skulle göra så att rullet skulle bli bättre utför backarna, så nu skulle det springas terräng.

Top 3- 2009, femfaldiga vinnaren av loppet, brödrostlöpare Peter Wiker från Hällefors löparklubb, jag och Sören Persson IF Göta. Lägg märke till IF Örnen shorts från -95. Längesen jag hade dom sist..

Motståndet var riktigt vasst i år, och femfaldiga vinnaren av loppet, Peter Wiker Hällefors Löparklubb fanns givetvis på plats för att sätta käppar i hjulet för en andra raka segertriumf för mig. När Peter och jag har mötts tidigare i tävlingar har det slutat på både det ena och det andra sättet för mig och sist vi möttes fick jag gå pga håll så Peter sprang förbi alldeles på slutet. Hoppades därför på att jag iaf skulle klara undvika håll denna gång. Min träningskompis och alltid starke fd Arvikabon Sören Persson IF Göta dök också upp som gubben i lådan så då blev det plötsligt ett riktigt kvalificerat startfält till slut.. Löparlegenden Hasse Jansson från Kils AIK trodde det kanske skulle bli svårt att vinna i år då han vann 1987 och 1998 men hoppades såklart på en seger igen sa han före loppet. Härlig inställning av Hasse, som kanske passerat bäst före datum för ett antal år sen men ändå alltid hoppas och siktar på att vinna i allt han ställer upp i. Sånt gillar vi..

Första kilometern fick Peter dra och han försökte sula ner tempot så mkt som möjligt.

– Aha, söndagspromenad tänkte jag, inte mig emot då vaden strular fortfarande så kan det vara bra med så låg fart som möjligt så länge det går. Tänkte att jag skall i alla fall inte dra någonting i början men räknade med att Sören snart blir otålig och går fram och ökar tempot. Och mkt riktigt så gick han upp och tempot drogs upp så man fick öka takten ganska rejält. I första stigningen över skogen fick Sören en liten lucka på ca 10 sek och det avståndet höll vi genom hela skogspartiet. Peter släppte här någonstans. I de farligt svåra och steniga nedförsbackarna på slutet av skogspartiet tyckte jag att luckan blev större men när vi sedan kom ut på grusvägen med ca 3 km till mål kände jag att det fanns en hel del krafter kvar men vaden kändes stel som en pinne. (Igen, tråkigt. Måste fixa till detta snart).

Tätade till luckan till Sören relativt snabbt och låg kvar några hundra meter i rygg. Drog sedan på lite och Sören hängde på men jag hörde att han hade det lite jobbigt så jag drog på lite till och då började snöret lossna för Sören. (Sören är också snabb i en spurt så det kan väl sluta hur som helst om vi hade legat lika vid 200 kvar) Kunde sedan springa på ganska avslappnat och bra hela vägen in i mål. Var faktiskt nere mot 2.55 tempo på slutet av banan. 4 ggr har det varit bättre tider på loppet och banrekordet har Hälleforsexpressen Peter Wiker som nu blev trea..

Dubbelt Arvika igen då kan man säga. Kul! Ännu en grill i pris, någon som vill ha? Hade förväntat mig mer motstånd av OK Tyrs orienterare i denna terrängen men de verkade trötta..

Resultat 2009, top 10 Herrar

1.121. Lars-Olof Gäverth IF Göta 28:14

2.124. Sören Persson IF Göta 28:27

3.112. Peter Wiker Hällefors 28:59

4.125. Mats Wilhelmsson Filipstad 33:20

5.101. Hans Jansson Kils AIK 33:39

6.113. Hans-Erik Andersson Svinbäckens Löparklubb 34:16

7.118. Björn Engström Sisu Forshaga 35:03

8.104. Erik Råberg OK Tyr 35:09

9.105. Jens Grevelius OK Tyr 35:18

10.110. Kjell-Ove Pettersson Molkom 35:33