<!–
WriteFlash('’);
//–>Här ovan ser ni landets bästa jägare, till och med bättre än rovdjuren själva enligt egen utsago. Vad tror han om sig själv egentligen. Är själv garanterat mer rädd att en sådan som honom springer runt med ett skarpladdat vapen i skogen än för alla rovdjur vi har i Sverige på en gång. Han skjuter väl så fort det prasslar i buskarna så då kan det vara farligt att vara orienterare. Att vara så småsynt att vilja utrota en hel art från landet eller endast tillåta dem i hägn är bara hemskt. Människan bekräftar sin ställning som den värsta parasiten på jorden.. Vi är helt enkelt en jätteparasit som är oerhört egoistisk, det är bara att inse.

Den som kallar mig för vargkramare ska jag dessutom personligen vrida nacken av.

Låt mig då också berätta om andra folkslags syn på vargen:

Indianerna i Amerika kallar vargen för ”Brother Wolf” och beundras för sin skicklighet som jägare. Deras brödraskap har stärkts genom att vargen liksom indianerna blev bortkörda och mördade av den ”vite mannen” som kom till Amerika för att ta deras land. Traditionellt har vargen varit beundrad av de flesta jägarfolk. Inuiter och indianer har respekterat vargen som ljusets och livets budbärare och försökte imitera dess jaktmetoder. Vargen är idag Värmlands landskapsdjur och över hundra ortsnamn i Sverige innehåller ordet ulv eller varg. Så vi har sett vargen som något positivt, annars hade man aldrig använt sig av vargens namn på detta sätt. Mongolhärskaren Djingis Khan hedrade vargen med att han sade att hans ätt härstammade ifrån vargen. Man får inte heller glömma att mycket av det man får höra oftast är baserat på gammalt skrock. Man ska inte tro att vargen är en ond varelse satt på jorden för att söndra. Den borde ha en lika stor plats i våra hjärtan som våra älskade hundar har. Vargen är trots allt hundens förfader. Just de egenskaper man uppskattar hos en hund kommer alla från vargen – Utan varg ingen hund!

Många är däremot rädda för ett blodtörstigt fantasidjur som inte existerar. I äldre tider beundrades vargen, men när människan blev bofast och började hålla djur blev vargen ett stort problem. Många hade bara en ko och tog vargen den fick familjen svälta. Vargen blev då något som människan fruktade och den knöts till det övernaturliga. Under medeltiden sa kyrkan att vargen var djävulens tjänare på grund av att man såg den som en stor varulv. Rödluvan och vargen har nog de allra flesta hört och sagan har följt med oss sedan barnsben. Man får höra så mycket som är osant om vargen att det inte är konstigt att man tror att den är ondskan själv även om det är så långt från sanningen man kan komma.

Grupptrycket på landsbygden mot varg slår också hårt mot intällningen för vargstammen hos många. ”Man ska tycka illa om vargen när du bor på landet” är något som jag märker går igen hos de flesta. Liksom du ”ska” var full på lördag och ligga och därför må dåligt på söndag. Hur otroligt fel är egentligen inte båda dessa företeelser egentligen kan man då fundera på??!! Tänk själv! Jag kan däremot förstå de djurägare som drabbas av vargens ”jakt” och det kan inte vara roligt att mista ett tamdjur såklart. Men det går att anpassa det mesta till naturen på ett bra sätt om man vill! Man måste komma ihåg att vargen är ett rovdjur, ett rovdjur är ett djur som jagar andra djur och äter dessa. Rovdjur är köttätare.

En god vän sa en bra sak häromdagen appropå ”grupptryck” som aldrig vad jag kan minnas har berört mig nämnvärt. Redan när vi skulle på skolresa i åk 9 ville inte jag och en kompis följa med. Vi hade fått den lysande idén om att vi kunde använda pengarna vi sparat ihop varje månad till något annat. Vi ville helt enkelt ta ut pengarna vi sparat för resan och köpa gymkort till Atletklubben istället trots klasskamrater och även lärares påtryckningar om att vi borde följa med. Det var omöjligt att påverka vårat beslut. När jag ser tillbaka kan man konstatera att vi måste varit otroligt starka i våra åsikter redan då med tanke på hur de tjatade och försökte påverka oss. En annan vän konstaterade också i samma fråga – ”-Ni köpte gymkort och vi åkte på skolresa och söp. Idag kan man konstatera vilka som gjorde rätt. Ni blev vältränade, friska, starka och mådde bra och det är bra mkt bättre än att supa skallen av sig på en skolresa”. En av oss som valde gymkort istället för suparesa jobbar dessutom med att säkerhetsställa rikets säkerhet så något bra ledde vår inställning förmodligen till…