En mycket tråkig nyhet nådde mig i veckan. Järvenskolans tidigare rektor och biologilärare Tore Andersson, gick hastigt och tragiskt vidare till de sälla jaktmarkerna. Redan 1972 började Tore som lärare på Järvenskolan i Gunnarskog, då i ämnena biologi och kemi. 1991 tog Tore sedan över rektorsposten och förblev rektor tills sin pensionering år 2004. Tore var en aktiv man som gillade idrott, natur och friluftsliv. Engagerad i scouterna under många år. Tore var en av lärarna som röjde upp banan till det första Vafferhallsloppet 1973. Från 1974 och framåt sprang Tore Vafferhallsloppet så gott som varje år, även efter sin pensionering. När jag gick i högstadiet så lovade Tore alla elever som var före till mål varsin glass, så det blev glass efter målgång för de kanske 9-10 elever som var före i resultatlistan. (en av Tores f.d. elever som några år senare blev befäl inom det militära körde samma motivationsprincip pga. detta med sina värnpliktiga på deras löptävlingar) Tema friluftsliv blev under bl.a. Tores ledning på Järvenskolan en återkommande aktivitet varje läsår, åtminstone så länge Tore tillhörde personalstyrkan. Skolstyrelsen stöttade också Järvenskolans friluftstema genom att gå in med 20 000 kr, som skulle användas till inköp av diverse friluftsutrustning. Av detta blev det sedan kanothajker på Jösseälven och dressintrampning mellan Årjäng och Bengtsfors, olika cykelhajker, fiske på Gunnern och annat lägerliv. Natur, miljö och friluftsliv var under många år Järvenskolans särskilda kännetecken. Därifrån finns det minnen som för alltid etsat sig fast hos mig och jag har tillsammans med tidigare skolkamrater ofta diskuterat dessa roliga, trevliga och underbara aktiviteter. Fjällresan till norska Brennabu i högstadiet var en riktig höjdare. Dessa dagar glömmer man förmodligen aldrig. Har några ggr undrat om det finns ett samband mellan tema friluftsliv och mina egna ganska stora natur och friluftsintressen? Svaret är enkelt. Var så säker!

Tore var en av de drivande bakom Gunnarskog bygdelags senare års turismsatsningar på vandringsleder, vandrarhem, vindskydd och utsiktstorn mm. Kommer dessutom ihåg en gång när jag i 8:an hade bråkat med en riktigt knasig busschaufför som några år senare visade sig vara både rasist och kvinnomisshandlare, så fick Tore som rektor försöka reda ut det hela. Inte så lätt att reda ut kanske, då det slutade med att jag tryckte ner bussgubben mellan två busssäten så han klämdes fast och blev sittande där. Vilket elände det var och man kan skratta gott åt dessa dråpliga historier idag.

På senare år var Tore en av mina supporters såväl inom idrotten som vid friluftsaktiviteter. Tore var som sagt en av personalen på Järvenskolan som verkligen brann för natur/friluftsliv, och det var ett uppskattat inslag i skolverksamheten vilket gladde såväl elever som personal under många år. Tore hjälpte också mig och orienteringsklubben när det blev aktuellt med en ny kartframställning uppe på Ryggestadsberget, där det nu blir Elitserietävlingar i orientering 15-16 maj, i och med sina kontakter med markägare och liknande. Han försökte faktiskt också prata vett med småbonden i Sälboda som fick nått sorts fnatt och inte ville samarbeta med orienteringen ang. en orienteringskarta i ett annat område i Gunnarskog. Tore insåg värdet i en ny orienteringskarta och tänkte längre än hur vissa inskränkta människor i en liten landsortshåla kan resonera ibland. Detta märktes också i vargfrågan där Tore alltid tog fram fakta om vargen istället för en massa känslomässiga argument som en del vargmotståndare alltid kommer med. Som biologikunnig såg han ett värde med varg och tyckte självklart att vargen tillhörde Sveriges naturliga fauna och ska så förbli.

Det sista jag hörde från Tore var ett mail jag fick för någon vecka sen där det stod bl.a.

”Orienteringstävlingen ser jag fram emot. Hoppas jag hinner läka ihop till dess. Jag genomgick en stor bukoperation i november och rehabtiden är minst sex månader.

Hälsa naturvännerna.

Lycka till med framtida tävlingar”

Tråkigt att inte Tore fick chansen att se dessa tävlingar. Han kommer vara saknad, Gunnarskog har förlorat en stor profil som gjorde otroliga avtryck för bygden och skolan.

Fred över hans minne

Länk 1 http://www.nwt.se/arvika/article70707.ece

Länk 2 http://www.nwt.se/arvika/article463941.ece

Länk 3 http://www.facebook.com/topic.php?uid=12845605373&topic=8133

Länk 4 http://www.brennabu.no/kontakt/om-brennabu.aspx

Har ni några minnen från tema friluftsliv eller annat så skriv dem gärna på kommentarerna!