<!–
WriteFlash('’);
//–>
För några dagar sedan visade svt dokumentären Vargkriget, vilket visade att det pågår en organiserad tjuvjakt på varg i Sverige. Systematiskt dödas vargar med diverse djävulska metoder utan tanke på vilka fruktansvärda lidande djuren utsätts för. En osannolik historia kan tyckas men forskning visar även den att en stor del av vargstammens dödlighet just beror på att det skjuts varg illegalt varje år. Kodordet för jakten är ”jaga räv”. Har genom bekanta hört talas om detta, dock tvivlar jag på att det är i så stor omfattning som visades på TV. Tror de överdrev något om omfattningen de självgoda kriminella typerna som medverkade i filmen. De är kriminella som vilken annan person som helst men ändå tycks det på något osannolikt sätt vara legitimt då vargen anses som ett ”ont” djur??!! (vilket i sig är mkt underligt då människans bäste vän hunden är samma art och dess egenskaper vi anser goda kommer direkt från vargen)

Det kanske mest skrämmande med hela historien är nog att dessa människor själva och dess bekanta tror att de gör något positivt och därigenom rättfärdigar sitt beteende. De har så att säga en sjuklig, inte så lite religiös tro som styr dess handlande för det är inte direkt en värmande päls de är ute efter. Människan står i centrum, allt som är i vägen ska dö och vi är ekosystemets herrar. Dessa människor påverkas varken av fakta eller kunskap, här är det tron som får avgöra. Det var samma korkade människor som brände häxor på bål för 400 år sedan. De svenska häxprocesserna ledde till att nästan 300 kvinnor dog. Häxjakten godkändes till och med offentligt av kyrkan år 1484. Känns det igen? Inte bara häxan som kyrkan ansett ”ond”. Kyrkan i Sverige, har ju förutom kvinnor också torterat katter genom att bränna dem levande! De har också spridit myter om vargen i århundraden. Vid sekelskiftet predikade prästerna om vargens onda natur. Och katten är ett djur som jagar på natten och på det viset ansetts stå i förbund med mörkrets furste! Sjukt som de flesta ser det idag men det är samma känslor som styr dessa människors jakt på vargen istället för häxan. Jag trodde vi i Sverige hade kommit längre men tydligen inte. Jag är övertygad om att när det gäller vargen kommer alla fördöma hatet mot vargen om bara några årtionden. Det gör alla riktiga jägare redan nu. De som inte gör det förstör för de som vill ha acceptans för vanlig legal jakt på samtligt vilt och blir betraktad som byfånar av varje sunt tänkande person.

Stora däggdjur lär sig och ändrar sitt beteende hela tiden: älgar, björnar, vargar och, ja, även människor. För vår del är vi nog tvungna att formulera bättre svar på de frågor som vargarnas förekomst innebär. Inte de vargar vi känner från folksagorna utan de äkta vargarna, som håller till i de Värmländska skogarna. Vi får helt enkelt anpassa oss till den situation som råder idag. När vi säger att vi vill bevara djurlivet, gäller det även vargen!

Full förståelse har jag för att ingen vill ha vargen i sin renhjord eller bland tamboskapen eller över sorgen och ilskan om ens hund blir vargdödad, men för den skull finns ingen rättighet att försöka utrota vargen. Jag ser dock personligen hellre att min hund dör i strid med en annan hund eller varg än att bli mosad av en plåtburk på 2 ton som kommer farandes i 100 km/h. En naturlig död är en bra död.