Hade jag varit kaffedrickare så hade jag förmodligen satt kaffet i halsen när jag läste förra fredagens AN. En f.d. Arvika-spelare har efter att han lämnat föreningen uttryckt sig opassande om föreningens prioritering kring utländska importer, laganda mm och därmed är han framöver inte kvalificerad för en comeback i Arvikatröjan? Trodde i mitt sinne att man utgick från i första hand rent fotbollsmässiga egenskaper när man nekade en spelare, inte tidigare avvikande åsikter. Nu kan jag inte hela historien då jag inte har pratat med någon inblandad men utifrån vad jag läste så blev jag ganska konfunderad och man bör nog ställa vissa frågor. Det kändes nästan som spelaren gjort något brottsligt. Vad jag vet lever vi efter demokratiska värderingar och där måste man kunna få tillåtelse att rent privat formulera obekväma, eller rent knäppa åsikter eftersom de är just privata. Åsiktsfriheten är grundlagsskyddad.

Det är troligtvis inga krav att alla i en fotbollsklubb röstar på samma politiska parti? Om spelaren bröt mot den lojalitetsplikten som fanns i hans förra klubb AF vilket han troligtvis inte ens var medveten om själv så bör klubben kunna påvisa acceptabla och reella skäl till varför man nekar den tidigare spelare återkomst i föreningen. Helt enkelt att föreningen tagit stor skada av den tidigare spelares agerande. I tidningen framstod dessa skäl tämligen svaga. Det verkar snarare som att föreningen inte kan se sin egen verksamhet utifrån olika aspekter och de som kritiserat linjen man kört efter tidigare år helt enkelt är dumma. Och i så fall finns det en hel del väldigt dumma Arvikabor. Man finner helt enkelt bara de människor som delar ens åsikter som förståndiga. Ett tillägg kan också vara på sin plats och rent resultatmässigt tyder ingenting de senaste fyra åren heller på att spelaren haft fel i sina åsikter. För egen del anser jag nog att de hanterat klubben fel med sina importer de senaste åren men jag kan inte säga att jag har rätt för det. Jag kan mycket väl ha helt fel. Det kanske var helt rätt beslut att ta in spelare utifrån men man måste kunna få ha olika åsikter om det.

När nu föreningen (vad jag hört) ändrar strategi inför nästa säsong och skall bygga upp laget kring egna produkter (läs – västklubbar) och inte ta in utländska importer som varit och är en kortsiktig lösning vilket heller inte har gett önskat resultat borde man vara tacksam över en spelare som har goda kvalitéer vill återkomma till föreningen. Även detta ett tecken på att spelaren tänkt om runt sina åsikter om AF och sett fram emot en nystart i föreningen. Ett sunt tänkande kring verksamheten från båda håll kan tyckas. Men efter vilka grunder man tog beslutet att neka spelaren en plats kan det hädanefter vara på sin plats att föreningen formulerar en mall hur en AF-spelare skall bete sig, prata, tänka, vilken färg flickvännen skall ha på håret och hur spelarna ska kamma sig.

Nog om detta. Något annat skrämmande med fotboll i Västvärmland. Haft en del kontakter med västvärmländska fotbollspelare de senaste åren och något jag ofta hört är att: ”Arvika fotboll tränar så hårt”. Jag har blivit lika förvånad varje gång. Men det är myten som går. ”De är grymt vältränade i Arvika fotbolls herrlag.” Borde det inte ha ringt några klockor för länge sen omkring denna myt när man ser till utfallet rent resultatmässigt?! Hade de tränat hårt hade de garanterat tagit hem div. 4 (nivå 6) för länge sen. Svaret på gåtan är oerhört enkel, de vet helt enkelt inte vad det innebär att träna hårt för man har aldrig varit i närheten av att ha gjort det. Fem pass i veckan säger man och är genast kungar. Och? Fem pass i veckan tränar vilken 70 årig vasaloppsmotionär som helst. Gjorde man tester på spelarna skulle man säkert hitta bättre världen rent konditionsmässigt på Hälsokompaniet, bland motionerande kvinnor. Skrämmande då fotboll faktiskt är 90 minuters hårt arbete. Tror inte du hittar någon (jo kanske ett par) som egentligen är tränade för detta.

Därför finns en stående inbjudan från min sida till ett lagom hårt pass där vi kör en terrängbana i lätt/lagom fart. 4 stigningar. Ska man klara av 90 minuters fotbollsmatch skall man klara av att springa uppför alla 4 stigningarna. Klarar man en har man mycket att jobba på, två lite mindre, tre då börjar det likna något och fyra då är man i tillräckligt god form för att spela i 90 minuter. Jag har tyvärr blivit mer och mer övertygad om att många inte ens klarar första stigningen utan att gå.

Hjärtligt välkomna. Ingen är gladare än jag om NI kommer.