Blev Salomon Trail Tour under lördagen. Jag och Andreas åkte dit från Arvika. Andreas som förövrigt gjorde ett bra lopp i terrängen och slutade 4:a. Deltävlingen gick i Åmål med ett bra startfält. Så taktiken var klar. Med en kropp som ännu inte varit helt i toppslag valde jag att gå ut lugnt och komma in i det behagligt, låg väl 6-7:a när banan vek ut i skogen. Där sprang jag direkt upp mig till andraplatsen då de andra mest sölade och var i vägen och jag höll därefter jämna steg med ettan som var en liten bit framför. Efter ett tag blev banan riktigt tuff och jag valde att fortsätta hålla huvudet kallt och höll ner farten uppför backarna. Tappade ettan utom synhåll då han är stark i backar och där körde på hårt (en av de bästa i Sverige uppför antagligen) men tänkte att bara jag ser honom vid varvning så får vi se om man kan gå på ordentligt då 6 km finare stiglöpning återstår och det gäller att hålla hög fart ända till mål. Det var min strategi innan loppet och den verkade kunna fungera. Springer därefter på ganska ok och springer ifrån 3:an och 4:an ytterligare en bit. Så avståndet bakåt är precis lika stort som framåt. Efter ett litet tag så är jag på väg att springa fel då en snitsel ligger ner. Springer tillbaka och går in på rätt väg igen, lite irriterad men springer vidare.

Därefter viker banan in på ett hygge där jag återigen kommer fel och svär lite, men ser ingen bakom när jag återvänder till rätt väg, krävs inte många sekunder i denna terräng för att man ska försvinna bakom någon buske el likn. Ser heller inga löpspår framför i en liten myr som man passerar och det reflekterar jag över just då. Kommer därefter ut på en elljusbana igen och drar på lite innan snitseln viker in i skogen igen och där står det folk (vägvisare) de ser totalförvånade ut när jag kommer springandes och de vet inte vart jag ska löpa för samtidigt kommer det en tiotal löpare som passerar strax framför mig från en annan väg. Tror givetvis själv att det är jag som sprungit fel då jag antar att dessa löpare är på en tidigare del av banan och även vägvisarna vet konstigt nog inte vart jag ska ta vägen!? Tvärvänder därför tillbaka kontrakurs i 100 meters tempo och möter strax därefter killen som legat 3:a (Elias). Han vet vägen säger han och jag lägger mig bakom honom, jävligt förbannad då det jag sprungit på inte har gett önskat resultat, utan jag har istället tappat en del tid framåt. JAG var den som hade sprungit RÄTT väg men ändå vinkade banvakterna bort mig?!! Och vi får samtidigt löpare som legat runt 10-15 plats framför oss genom skogen på en skogsstig som är jävligt smal och de blir på så sätt i vägen så jag springer nästan över dem allihop.

Någon får en knuff och jag skriker: ”ur spår, ni har ju genat”. De flyger undan som bowlingkäglor en efter en. Kommer därefter strax ner till varvning och är så frustrerad (länge sen jag var så förbannad, 10 år sen dess iaf, kunde säkert kokat något på ryggen på mig just då) så jag vill bryta loppet då jag upptäcker att ettan redan är ute ur varvningen vilket jag inte på något sätt kan få ihop i mitt huvud då han strax innan varvningen var just framför, men väljer att fortsätta och lägger mig därefter i rygg på Elias som blir 3:a i loppet. Är ett behagligt tempo han håller och på några ställen springer han på bra. Känner dock att jag har en hel del krafter kvar och kör på hårt en kilometer och skapar en lucka på 20 sek till honom som jag sedan håller till mål. Detta är en bra löpare som gjorde 1.13 på en tuff halvmara nyligen så att löpa ifrån så mycket på så kort tid är ändå ok tänker jag. Funderar efteråt hur fort man kunnat köra andra halvan om jag absolut maxat hela vägen istället och haft en rygg att jaga på som jag tänkte innan men placeringen är ändå ok, så det var lite plåster på såren.

Men funderar på hur i helv.. killen som vann kan ha skapat en sådan stor lucka bakåt när han sprang marginellt fortare och då endast uppför så länge jag hade honom inom synhåll. Detta stämmer bara inte. När jag sedan pratar med folk så säger de att han som vann varit sannlöst långt framför redan vid varvningen och det stämmer då varvningen tar ett bra tag att genomföra och han konstigt nog redan är borta ur den när jag kom dit. Känns konstigt att 25 sek kan bli minuter på den lätta kilometerns löpning som var kvar till varvningen? Men då går det upp ett ljus för mig varför funktionärerna inte vägledde mig rätt däruppe och det är helt enkelt för att jag var första killen som kom löpandes den ”rätta” vägen och en hel del andra kom fel väg.

Men resultatlistan kanske inte hade sett annorlunda ut ändå så det är inte mkt att göra, men helt klart är att en del löpare inte sprungit tänkt banväg utan bra mycket kortare (antagligen 3-4 min löptid) och därmed så stämmer inte tiderna på alla då olika löpare sprungit olika långt. Så några borde haft bättre placeringar om inte detta hänt även om toppen kanske hade sett likadan ut, placeringsmässigt. Detta verkar ju än mer tveksamt i damklassen där de två första damerna kom framför mig plötsligt efter 5 km löpning och på så sätt har 5 minuter bättre tid än tjejen som blev 3:a och som är en ungefär lika bra löpare. Skandal!

Hade jag haft killen som vann inom synhåll vid varvning så hade jag iaf haft en chans att göra något då benen fortfarande var pigga. Det hade blivit ett helt annat lopp då. Hade jag satsat på denna trailcup så har jag givetvis lämnat in protest mot att delar av startfältet inte sprungit som förväntat och borde strykas ur resultatlistan. Tidstillägg på runt 4 min vore kanske en medelväg. Men nu var det väl skit samma, kroppen var ändå inte i riktig i bästa form ännu, även om det var klart bättre än förra helgen, men en vecka till så ska jag vara redo för en lång, snabb natt i skogarna. Och bättre att springa fel (fast jag sprang rätt!?) nu än då…

Resultat