SM-Guld i stafett, SM-guld i lagtävlan, samt SM-Guld individuellt (H 21).

3-guldmedaljer vid Svenska mästerskapet i SPRINGSKYTTE 2020.

Arrangör var Örebro Pistol och Sportskytteklubb på uppdrag av Svenska Pistolskytteförbundet. Platsen var Örebro Pssks skjutbana på Slätten, Örebro. Arrangörsklubben fick göra speciella Covid-19 anpassningar, men det blev ett riktigt lyckat arrangemang och det bjöds på fina banor.

Tre tävlingar som vanligt.

Individuellt: Löpning ca 6 km, D/H 65 löpning ca 4 km, med 6 skjutstationer mot fallmål. 5 patroner per station, totalt 30 patroner. 1 min tillägg per bom.  3 skjutningar stående, stödhand tillåten, 3 skjutningar stående utan stödhand.  From D/H 65 får stödhand användas vid alla stationerna.

Lagtävling: Mellan föreningarnas föranmälda tremannalag oavsett ålder och klass, med undantag för D/H 65 som är tvåmannalag.

Stafett: Löpning 1 km per sträcka med skjutning efter första och andra varvet.  5 patroner per skjuttillfälle + 3 reservskott plus att man laddar sitt magasin först när man kommer in till skjutstationen. Nya regler from 2020. Stående med stödhand tillåten för samtliga klasser. För varje bom, efter att alla ordinarie 8 patronerna avfyrats, löps en straffrunda för varje ej träffat mål. Straffrundan är ca 30 m.  Löparen svarar själv för att rätt antal straffrundor löps. För få löpta rundor innebär tidstillägg på 2 min per missad runda.

Mina förutsättningar inför SM 2020.

SM-springskytte är helt klart en höjdpunkt men mitt deltagande år 2020 var dock i det längsta mycket osäkert. Hade inte tränat tillräckligt tyckte jag, då en skadad hälsena har stört träningen. Jag har inte kunnat träna som önskat utan har fått anpassa träningen till skadan. Sen har det av olika anledningar blivit allt för dåligt med springskytteträning och skytteträning. Vår duktige ledare Hans Törnevik, som är otroligt engagerad har dock med jämna mellanrum hört av sig med träningsresultat och annat. Han har legat på och försökt få med mig och till SM lyckades han övertala mig.

Körde helgen innan SM Kretsmästerskap Värmland och där såg det mindre bra ut då jag hade ett för dåligt skytte. Snäppte upp med något pass på skjutbanan och då kändes det mycket bättre.    

Tävling

Individuella tävlingen 

Började löpningen ganska lugnt, fokus skulle ligga på skyttet. Trots att jag var fokuserad på skjutningen så släppte jag iväg 3-4 skott som jag på förhand vet att de inte träffar. Det är mindre bra och ett tecken på att det saknas träning på skjutvallen. Jag började också med 2 missar i första skyttet med frihand, men skyttet med stödhand var bättre. Blev några bom för mycket, helt klart men ingen katastrof. Många verkade ha problem på skjutvallen. Kanske, kanske kunde det räcka till medalj. Det blev ännu ett Guld. Kanske var det fler än jag som hade missat träningar då det verkligen varit ett speciellt år.

Lagtävlan

Det här guldet var ju lite speciellt då jag inte ens var uttagen i laget från början då man utgår från KM-resultaten helgen innan. Men som tur för både mig och laget hade Hans ”råkat” sätta mig i lag 1. Så det blev ett lagguld där före Stockholmspolisens lag 1.   

Stafett

Stafetten är verkligen årets mål för mig på springskytte-SM. Har 8 SM-guld i stafett. Senaste åren har jag legat i topp i sträcktider men förutsättningarna var lite annorlunda i år då man även skulle ladda magasinen vid stationen och fick ha tre reservskott. Blir därmed ett klart långsammare skytte, som kanske var till en nackdel. Sen hade jag missat den viktiga stafett-träningen som Hans brukar vara noga med att vi ska köra innan.   

Som vanligt tog jag hand om sträcka två (mittensträckan). Den har jag kört ett antal år nu.

Marcus på första startade otroligt bra och sprang bra och sköt bra. Gjorde här en grymt stark insats och tog verkligen revansch på sig själv från den individuella tävlingen. Han låg tvåa in på 2:a skjutningen och sprang ut i klar ledning.

Jag gick ut ensam och höll igen in till första skyttet. Missade tyvärr hela tre skott för jag tyckte jag fick för mkt tid och detta att fippla med extraskott kändes mindre bra och tappade ledningen här. Efter jag kommit ut ur straffrundan så var jag tvåa. Kändes surt men vet sedan tidigare att jag kan ta gubbar vid andra skjutningen då de flesta skjuter sämre på andra skyttet i stafetten men jag brukar skjuta bättre. Det stämde nu också och kunde gå om och skapa en lucka bakåt för vår slutman Lars.

Lars körde sista och missade något skott men det var aldrig någon fara för Lars laddar skotten snabbare än någon annan. När han hade sänkt alla 5 vid andra skyttet så var det så gott som klart. Fantastiskt kul att vi vann stafetten igen. Att genomföra något tillsammans med andra som leder till så goda resultat är otroligt kul. Firade med klassisk stafettvinst-pizza efteråt.  

SM-guldlaget i Springskyttestafett 2020.

Vi har som vanligt mycket att tacka vår suveräna ledare Hans Törnevik för. Utan honom hade jag inte ens kommit till start i årets SM. Med ett stort engagemang, lyhördhet, kreativitet och inspiration leder Hans Törnevik I2 skytteförening genom säsongen med SM som huvudmål. Han sprang dessutom den individuella tävlingen själv trots en axelskada så han fick springa med armen i en mitella. Förebild.

Tack till Örebro Pistol och Sportskytteklubb för ett mycket bra arrangemang.

Artikel i Arvika Nyheter: https://www.arvikanyheter.se/2020/08/25/gavert-och-stralin-haller-stilen/