Framfarten av Coronaviruset (COVID-19) väcker tankar.
Än vet vi inte så mycket och det känns mindre bra. Men vi har ställts inför hårda prövningar tidigare och vi har klarat av dem alla. Kan det finnas något historiskt som går att jämföras med det här vi går igenom nu? Eller något som varit ännu värre?
Kanske Spanska sjukan (H1N1). Spanska sjukan drabbade Sverige och resten av världen hårt. ”Spanskan” som den också kallades, var en svår och dödlig form av influensa som spreds över hela världen i slutet av första världskriget. Spanskan skördade långt fler liv än första världskriget gjorde och är en av de allvarligaste infektionssjukdomar som drabbat världen sedan digerdöden på 1300-talet.
1918–20 dog mellan trettio och hundra miljoner människor i spanska sjukan världen över.
I Sverige, vars befolkning vid den här tidpunkten bestod av knappt 6 miljoner människor, dog 37 573 personer i spanska sjukan under åren 1918–1920 enligt den officiella statistiken. Även barn, unga och övriga friska människor avled. Den 5 juli 1918 meddelade svenska tidningar att ”spanskan” hade nått södra Sverige.
Det tog endast ett par veckor för influensan att sprida sig över Sverige med sjukfall rapporterade från Arvika, Luleå och Boden den 9 juli. Min farmor (född 1913) fick spanska sjukan när hon var 5-6 år och blev därmed isolerad på Arvika sanatorium (bild nedan) under en lång tid, kan ha varit så länge som uppemot ett år hon var inlagd enligt min broder. Flera Arvikabor dog av ”spanskan”, den mest kände kanske konstnären Björn Ahlgrensson (Rackstadkolonin) som avled 1918 på sanatoriet i Arvika i sviterna av spanska sjukan.
Skillnaden mellan dessa båda virus verkar än så länge vara att Coronaviruset är allvarligt för riskgrupperna medan ”spanskan” var farligt för alla oavsett förutsättningar innan.
Enligt Forskning och Framsteg har det under 1900-talet skett fem pandemiutbrott. Förutom Spanska sjukan så kom Asiaten (asiaten fick farsan och det störde hans orienteringssatsning berättade han), denna krävde fem miljoner liv, var av H2N2-typ och drabbade världen 1957-58. Sen kom en annan ”asiat”. Den kallades Hongkonginfluensan (H3N2),1968-70, där dog mellan en och två miljoner människor. Förutom dessa tre, kom det mildare pandemier 1946 och 1977, där båda liknade spanska sjukan och var av H1-typ.
Vi får se vart det här slutar.
Källor: http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/4/4312/LKT0624s1937_1941.pdf