Suicidpreventiva dagen har instiftats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Denna viktiga dag, som infaller den 10 september varje år, syftar till att öka medvetenheten om självmord och de åtgärder som kan vidtas för att förebygga det. Runt om i landet anordnas en mängd olika aktiviteter för att uppmärksamma frågan och erbjuda stöd till de som behöver det. Ljusceremonier, minnesstunder, seminarier och informationskampanjer. Dessa arrangemang är viktiga för att bryta tystnaden kring självmord och visa att det finns hjälp och stöd att få.

Självmord är en tragedi som påverkar många människor djupt. Två av mina gamla vänner har tagit sina egna liv. Det känns fortfarande fruktansvärt. Morgan var en av mina bästa barn/ungdomsvänner. Han räddade mitt liv när jag höll på att drunkna i Sälbodaälven. Vi var väl omkring 15 år när händelsen inträffade och utan honom hade det gått riktigt illa. En tid senare blev Morgan kraftigt misshandlad av några killar med utländsk härkomst. Båda hans framtänder slogs ut och han fick flera andra skador. En av killarna som deltog i misshandeln mötte jag en kort tid senare i en fotbollsmatch. Han satsade stenhårt i en närkamp mot mig, och jag svarade med samma intensitet. Tyvärr bröt han fotleden/benet rakt av och fick gå på kryckor i nästan ett år. Det var aldrig min avsikt att skada honom men Morgan tyckte att det var rätt åt honom med tanke på vad han hade gjort mot honom. Känns märkligt att tänka på det här nu när han är borta.

Mathias, var en otroligt empatisk person med mycket energi. Han ställde alltid upp för de som hade det svårt, speciellt personer inom LSS-kretsen. Fysiskt var han stark som en björn. Mathias hade en förmåga att lyssna och förstå människor på ett sätt som få andra kunde. Han var alltid den första att erbjuda sin hjälp och stöd, oavsett tid på dygnet. Mathias hade börjat plugga juridik för att ännu bättre kunna hjälpa dem som hade det svårt och kämpa för rättvisa och ge en röst åt de som ofta inte hördes. Men det blev aldrig så. Tragiskt nog lämnade han oss alldeles för tidigt. Hans bortgång lämnade ett stort tomrum, och jag kan inte låta bli att undra vad som kunde ha varit om man hade vetat det man vet idag. Kanske hade saker och ting kunnat sluta annorlunda.

Saknar dem båda så oerhört mycket!

Att prata om självmord är en viktig del av arbetet med att förebygga det. Det är också viktigt att veta att det finns hjälp att få. Om du eller någon du känner mår dåligt, tveka inte att söka hjälp. Det finns många organisationer och hjälplinjer som erbjuder stöd och rådgivning. Det finns många sätt att bidra till arbetet med att förebygga självmord.

Varje liten insats kan göra stor skillnad!