Förra helgen följde jag i fotspåren av den norske kuriren och motståndsmannen Rolf Sannes (född den 16 maj 1915 i Larvik, död – skjuten av tyskarna – den 13 november 1944 i Austmarka).
Rolf tillhörde ”de vitklädda”, norska kommandosoldater som utbildades för att utföra specialuppdrag i det ockuperade Norge under andra världskriget. Dessa uppdrag kunde omfatta allt från att ta emot vapensändningar som släpptes med flyg, kurirverksamhet, eliminera farliga nazister, föra bort angivare och utföra sabotageaktioner. Hans liv och gärningar utgör en del av en relativt okänd historia som utspelade sig för 80 år sedan, en historia som också belyser Sveriges betydelse i slutet av andra världskriget. Vid den tiden etablerades hemliga baser (top secret) nära gränsen mot Norge i samverkan mellan Norge, britterna, amerikanerna och den svenska underrättelsetjänsten, C-byrån. Vid dessa baser utbildades motståndsmän och försågs med utrustning. USA:s stöd organiserades genom Office of Strategic Services (OSS), föregångaren till CIA.

De så kallade Sepals-baserna i norra Sverige är relativt väldokumenterade, och det finns till och med radiodokumentär om dem. Däremot har flera av baserna i Värmland varit till stor del okända. Ett exempel är basen Juno, belägen vid torpet Kösstorp, som också finns bland bilderna. Här tränades norska kommandosoldater i strid, sabotage och gränsöverskridande räder med utrustning från brittiska och amerikanska styrkor.


Flygsläpp Operation PLANET och TWINKLE
Av själva bostadshuset på Kösstorp står idag endast grunden kvar. Men platsen och bakgrundshistorien är mäktig. Det jag har läst om och det som man inte kan läsa sig till men själv kan analysera från de texter och material man hittat gör denna historia helt otrolig, och känslan när jag vandrade i dessa tysta skogar i norra Gunnarskog var mycket speciell. Var faktiskt vid den här basen redan 1993, då ovetandes om vad som hade hänt där. Järvenskolan i Gunnarskog och tema friluftsliv gjorde att vi kom ut i skogen. Den gången cyklade vi till Mitandersfors, vandrade på Finnskogsleden och paddlade kanot över Lomsen till finntorpet Ritamäki. Därefter cykel tillbaka till Järvenskolan. Tre fina dagar i naturen. Tacksam för detta idag.
Själva gränsövergången som ofta användes av ”de vitklädda” från basen Juno 1944-45 brukade vara vid Langtjarne. En öde plats så långt norrut man kan komma i Gunnarskog vid gränsen till både Norge och Torsby kommun. Här kom man in i Varaldskogen som ligger på Finnskogen i Kongsvinger kommun. Här finns barrskog i mjuka sluttningar och åsar på 170-400 meter över havet. Myrar och tjärn bryter upp skogslandskapet. Varaldskogen var/är en öde plats, långt från annan bebyggelse.


Artikel kommer i Gunnarskogs-Nytt
Har fått i uppdrag att göra en artikel till Gunnarskogs-Nytt om denna historia och kommer publicera artikeln här på bloggen när den finns i tidningen. Så håller lite på en del exceptionella uppgifter jag har kunnat hitta om denna historia. Källförteckning kommer i samband med artikeln.
9 april 1940: ”Vi hör på vår dåliga likströmsmottagare att Tyskland gått in i Norge och att vårt broderland befinner sig i krig. Det sker en dag då det alltjämt är meterdjup snö i skogarna på båda sidor gränsen”
från Oskar Solbergs dagbok.
Hjältar i familjen Solberg viktiga för motståndsrörelsen
För den dagliga försörjningen av mat till ”operatörerna” i basen Juno vid Kösstorp svarade bland annat familjen Solberg i Mitandersfors. De hade 5 kilometers promenad i kuperad skogsterräng till basen, och fjädringsmannen Oskar (Mjölnar-Oskar) och Jenny Solbergs barn bar ofta maten dit själva. Deras insatser är en påminnelse om vardagshjältar som bidrog till motståndskampen. Oskar Solberg var en skicklig man som kunde många yrken, han var fjärdingsman (underlänsman), mjölnare, sågare, smed, kraftstationsföreståndare i 46 år, organiserade flyktingmottagning och stöttade motståndsrörelsen helhjärtat. Oskar hade till och med en radiomottagare i boden som han använde för att upprätthålla kontakten. Radion kallades för Appetuss. Efter kriget fick Oskar Haakon VII:s frihetsmedalj.

En av ”de vitklädda” från basen i Kösstorp skjuten till döds av tysk gränspatrull i november 1944
Måndagen den 13 november 1944 var två lastbilar på väg från Austmarka mot den svenska gränsen för att hämta ved. I den första bilen satt Einar Kjellerhullet och Hans Bråten, och i den andra bilen färdades Hans Amundsen samt två norska kurirer, varav en var Rolf Sannes. De hade varit med på en mottagning av ett flygsläpp med vapen på en stor myr nordväst om Elverum och var på väg tillbaka till baserna i Bogen. Ursprungligen var planen att de två kurirerna skulle ta sig till fots skogsvägen över Varaldskogen till Sverige, men tidsnöd gjorde att de valde att åka med lastbilarna. Öster om Sunddamsaga blev bilarna stoppade av en tysk gränspatrull bestående av åtta soldater. När soldaterna begärde att få se passen kunde Rolf inte omedelbart hitta sitt, vilket väckte misstankar. De beordrades ut ur fordonet, och tyskarna upptäckte snabbt deras sovsäckar, proviant och pistoler av brittiskt märke. Rolf såg sin chans och försökte fly till skogs. Han sprang i sicksack mellan träden, men en tysk soldat träffade honom i ryggen med kulorna från en maskinpistol. Den 29 årige Rolf avled omedelbart.
Rolf var på väg till familjen Solberg för att hämta kläder som han hade där när han blev skjuten.


Tack ett stort tack. Gläder mig till fortsättningen. Synd att vi aldrig fick veta något så vi kunde fråga. Men det var världens bästa farfar o farmor
Så fint att höra. Tack! Kändes i hjärtat att besöka dessa hjältars gravplats vid den vackra kyrkan i Bogen.
Med vänliga hälsningar L-O
Hej!
Bilden på Kösstorp är det Kösstorp som ligger i Lekvattnet, ca 500 m väster om kyrkan och alltså inte det som ligger väster om Lomsen. Bostadshuset i Lekvattnet står kvar och ser ut än i dag ungefär som på bilden.
Hej!
Tack för info.
Misstänkte det från början men sen så tog jag det för givet att det kan bara finnas ett Kösstorp då de var så nära varandra. Så nu har jag bara tillgång till kort på en ruin. Ska försöka efterlysa kort på det Kösstorp som var basen ”Juno” under kriget…
MVH L-O Gävert
Så otroligt fint, vilka vidder…och mycket viktig dokumentation vi har nytta av. Framförallt en otroligt duktig skribent🤗🥰👍så duktig på att få fram all information och så bra på att få till berättelser som blir så spännande att läsa och följa, både med stämningsfull musik och fina filmer, bilder och framförallt berättelserna. L-O Gävert är helt otrolig berättare.
Hej!
Stort tack för detta. Mycket trevligt att läsa. Blir roligt att lägga ut inlägg när det får uppskattning.
MVH L-O
Så otroligt fint, vilka vidder…och mycket viktig dokumentation vi har nytta av. Framförallt en otroligt duktig skribent🤗🥰👍så duktig på att få fram all information och så bra på att få till filmer som blir så spännande att läsa och följa, både med stämningsfull musik och fina filmer, bilder och framförallt berättelserna. L-O Gävert är helt otrolig berättare.
Spännande men i första hand viktig dokumentation.
Helt sant!
Bra text. Hade ingen aning om att det fanns en bas för motståndsrörelsen i Bogen under kriget.
Ser fram emot att läsa fortsättningen !
Hej! Tack så mycket. En mycket spännande historia. Här finns det mycket spännande att forska i för den som vill!
Forts. kommer.