Blog ImageBlog ImageBild från 2006 års Sylvesterlopp i Nora, jag bakom Johan Aronsson med bla Junior-SM meriter som – 3 guld – 3 silver – 3 brons i orientering. I år va dock väglaget lite snö..

Det har blivit en tradition att på Nyårsafton bege sig till Nora för att springa Sylvesterloppet. En fin liten tävling med mellan 100-200 deltagare varje år. De har kört tävlingen sedan 1981. En tradition till är också att det inte går så vidare bra i den tävlingen för mig. Tredje året jag är där nu, bättre tränad än de 2 tidigare åren men ändå slutar jag på en tid en minut efter min bästa tid i Nora. 5:a, 6:a, 5:a är min resultatrad. Har inte fått till det en enda gång därborta men det trodde jag länge var möjligt idag trots en ordentlig svacka mellan 3,5 km – 5,5 kilometer.

Låg länge på 2:a plats och det kändes helt ok att springa, hade en rejäl lucka bakåt men kände ändå att det fanns krafter kvar. Sedan efter ca 3,5 km så hände något med steget och jag hamnade i en helt orytmisk fas där jag inte fick ordning på någonting. Vet ärligt talat inte vad som hände där men jag blev i alla fall upphunnen av KFUM Örebros Niklas Källmen och Partik Persson och Hällefors Löparklubbs rutinerade Peter Wiker efter ca 5 kilometer. Källmen och Persson drog ifrån mig i stort sett direkt och Wiker låg kvar i rygg på mig. Efter ca 6km fick jag återigen tillbaka ett steg och det gick att springa på igen. Kom ikapp Källmen ganska snart och Wiker hade släppt rejält. Kände att jag fick vittring framåt och tänkte att vad var det för knasig svacka jag var inne i tidigare.

Tänkte att jag ligger kvar med Källmen ett tag då jag tyckte mig ha en växel till att sätta in på slutet i en ev spurt. Med en så duktig banlöpare som Källmen ändå varit (är) med runt 8.20 på 3000 (8,40 någonting i år) och under 14.20 på 5000 så ska det bli kul att testa honom i en spurt. Men tji fick jag för vid 8 kilometers passeringen så bara högg det till och jag fick världens jä… håll i sidan. Försökte springa vidare ett tag (ca 500 meter) men det var i stort sett omöjligt. Fick börja jogga och gå sista 2 kilometerna vilket i det läget inte var särskillt kul. Folk som stod i publiken började fundera när det kom en kille som låg i täten och gick och småjoggade lite omvartannat. Fick ju bjuda på sig själv lite och prata med publiken. Sa att det blivit lite för mkt julmat under julen. Peter Wiker kom och sprang om mig efter ett tag och det verkade han glad över då vi två innan loppet skojat om att eftersom Peter är med så går det nog inget vidare för mig. Brukar ha en tradition att det inte går så bra när han är med i samma lopp ;-)..

Att springa strax över 37 minuter på dryga 10,5 km och gå sista 2 kilometerna är väl ändå rätt okej. Stannade ju tom och pratade med farsan när det var ett par hundra meter kvar.

Att lyckas med den grymma bedriften att slå Peter får vänta ännu ett tag då men jag tror att av de fem första löparna så kommer jag springa snabbast till sommarn. Det ska jag se till med hjälp av de här nyårslöftena:

* Ingen alkohol (midsommar 2007 va väl sista gången jag drack mer än 1 glas vin så det blir nog inga problem, innan dess var det väl också flera år sen)

* Inget godis (blir större problem, det är ju så gott)

* Bra träningsplanering (Örnstedt har lovat att hjälpa mig lite när det blir dags att få snabbare ben senare i vår så det blir nog bra, en blandning av hans och min filosofi 😉 )

* Fyller på när jag kommer på något mer bra

GOTT NYTT ÅR